Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødsdømt løslatt etter ni år på ventecelle i Texas

Satt uskyldig dømt i ni år i påvente av å bli henrettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Manuel Velez ble pågrepet i 2005 og senere dømt til døden for drapet på den ett år gamle sønnen til kjæresten.

Senere kom det fram at Velez var på arbeid i Tennessee hele 1.600 kilometer unna da barnet ble drept.

Dødsdommen fikk han etter å ha undertegnet en tilståelse, men ettersom han ikke snakker engelsk og har en IQ på 65 hadde Velez ingen forutsetning for å forstå hva han gjorde.

- Uten tvil uskyldig Borgerrettighetsorganisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU) fattet interesse for 49-åringens skjebne og sørget for at sannheten kom for dagen.

- Manuel hørte ikke hjemme i fengsel, langt mindre på ventecelle med en dødsdom. Han er uten tvil uskyldig, sier 49-åringens advokat Brian Stull fra ACLU.

- Selv om jeg i dag gleder meg på hans og familiens vegne, er det med tristhet jeg tenker på årene vårt rettsvesen har stjålet fra ham, ene og alene fordi han var fattig og ikke hadde råd til en bedre forsvarer enn den myndighetene oppnevnte for ham, sier Stull.

- Bør skamme oss - Vi bør skamme oss over de feil som nesten fikk Manuel henrettet. Han er langt fra den eneste uskyldige personen som er dømt til døden, sier han.

- En fersk undersøkelse viser at hver 25. som er dømt til døden i USA, er uskyldig, og det regnes som et konservativt anslag. Med et så elendig rettsvesen er det både dumt og grusomt av oss å beholde dødsstraffen, mener Stull.

En oversikt utarbeidet av Death Penalty Information Center viser at 146 dødsdømte i USA er løslatt siden 1973, etter at det har vist seg at de var uskyldig dømt. Ti av dem var dømt til døden i Texas.

(NTB)


 USKYLDIG:  Manuel Velez ble pågrepet i 2005 og senere dømt til døden for drapet på den ett år gamle sønnen til kjæresten. Senere kom det fram at Velez var på arbeid i Tennessee hele 1.600 kilometer unna da barnet ble drept. Foto: AP / NTB Scanpix
USKYLDIG: Manuel Velez ble pågrepet i 2005 og senere dømt til døden for drapet på den ett år gamle sønnen til kjæresten. Senere kom det fram at Velez var på arbeid i Tennessee hele 1.600 kilometer unna da barnet ble drept. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling