Dødsdømt nektes ny sak etter DNA-bevis

Edward Lee Elmore har sittet på dødscelle i 18 år. En DNA-analyse av et hår viser at han ikke kan være morderen, men dommeren nekter å ta saken opp på ny.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1982 ble Elmore dømt for å ha voldtatt og drept den 75 år gamle enken Dorothy Edwards. Hun ble stukket med 52 stikk. En DNA-analyse av et hårstrå viser at et kjønnshår som ble funnet på åstedet stammer fra en hvit person. Elmore er svart.

- Ett hårstrå er ikke nok, bestemte dommeren J. Ernest Kinard Jr.

Den nå 41 år gamle Elmore har ventet på dødscella i 18 år, men har aldri fått noen bestemt dato for sin egen henrettelse.

Aktor mener at hårstrået som ble funnet på liket kan ha havnet der da kroppen av Edwards ble slept over teppet.

- Jeg har aldri begått dette drapet, sier Elmore. Han vil nå anke avgjørelsen til høyesterett i South Carolina.

Forsvarsadvokat John Blume viste dommeren flere løse hår som ble funnet på den drepte i 1982. Alle tilhørte offeret selv, bortsett fra ett.

En rettspatolog som vitnet i saken for fem år siden sa da at det ikke var et hår, men blå fibre, og at de var forsvunnet. I 1999 ble håret gjenfunnet i et arkivskap.

Forsvareren mener at løgnene om hårbeviset kan kaste nytt lys over saken, mens aktor opplyste at feilen først ble oppdaget da håret ble funnet igjen.

Dagbladet.no/AP

DØDSDØMT: Edward Lee Elmore (i modten) sammen med sine advokater Diana Holt (t.v.) og John Blume fotografert mens dommeren forteller at saken ikke kommer opp på nytt.