Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødsdømt

Jakten på de to ulvene i Hedmark vest for Glomma kan bli stanset før den kommer i gang. Klarer Naturvernforbundet og Foreningen Våre Rovdyr å dokumentere at regjeringen og Guro Fjellanger handler i strid med norsk lov, vil namsretten kunne stanse jakta inntil videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Namsretten er landets hastedomstol. Der kan ulike beslutninger og vedtak midlertidig bli stanset dersom det sannsynliggjøres at man ved å iverksette vedtaket handler lovstridig.

- Det er vår intensjon å få stanset jakta. Nå arbeider vi på spreng for å utferdige begjæringen til namsretten. Allerede mandag håper vi at namsretten i Oslo kan behandle saken, eventuelt tidlig neste uke, sier miljøvernernes advokat Nils Ihlen Ramm til Dagbladet.

Lovstridig?

Foreningen Våre Rovdyr og Norges Naturvernforbund hevder at fellingsvedtaket til statsråd Guro Fjellanger er i strid med Bern-konvensjonen.

Her har Norge i tett samarbeid med svenskene forpliktet seg til å sikre minst åtte- ti ulvefamilier i det sørskandinaviske området. I stedet for å sikre en økning, går Norge nå motsatt vei, fastslår naturvernerne.

For det andre hevdes det at fellingsvedtaket er i strid med Stortingets rovviltmelding, vedtatt i 1997.

- Ikke tatt sau

Miljøvernernes viktigste kort foran namsrettens behandling er likevel at fellingstillatelsen er tatt ut etter paragraf 12 i viltloven; skadefellingsparagrafen. Her er lovens forutsetning at fredet rovvilt som skal felles må ha gjort omfattende skade.

- I dette tilfellet mener vi det ikke er bevist at ulvene har gjort noen som helst skade, sier advokat Nils Ihlen Ramm på vegne av Naturvernforbundet og Foreningen Våre Rovdyr.

Stanses straks

Dersom namsretten kommer til at beslutningen kan være fattet på et lovstridig grunnlag, stanses jakta umiddelbart.