Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødsdømte Balder frifunnet i Høyesterett

VOSS (Dagbladet): Berner Sennen-hunden Balder (5) har skapt norsk rettshistorie, etter at den fulgte sitt instinkt og drepte to og skadde to ender i naboens hage.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Naboen krevde avliving og erstatning, og fikk dødsdom avsagt både i den lokale namnsretten og Gulating lagmannsrett.

Nå har imidlertid tre høyesterettsdommere fulgt sine juridiske instinkter, og bestemt at Balders opptreden i naboens hage 30. desember 1997 ikke kvalifiserer verken til dødsstraff eller erstatning.

- Saken har reist et tvilsomt lovtolkingsspørsmål, konkluderer dommerne Tore Schei, Georg Fr. Rieber-Mohn og Eilert Stang Lund i en enstemmig kjennelse.
Cecilie Ukvitne (33), som anket til Høyesterett sammen med sin mann, Preben, sier at de er veldig glade for dommen i Høyesterett - og hun mener den er viktig.

- Jeg vil betegne Balder som en rolig familiehund, grei og snill og ikke farlig for barn, sier hun.
Bufeloven, som Balder skulle har brutt, er nådeløs, når en hund for eksempel dreper sau blir det dødsstraff. Ifølge Høyesterett viser imidlertid lovens forarbeider at bestemmelsen skal være et vern for husdyrhold som ledd i såkalt næringsutøvelse.

- I dette tilfelle holdes ikke endene som ledd i næring og heller ikke for at de skal nyttiggjøres i eierens husholdning. Endene var kjæledyr, hobby og lekekamerater for barn. Namsretten og lagmannsretten har tolket loven feil, sier Høyesterett.

Cecilie sier at de dessverre måtte avlive Balder tre dager før dommen i Høyesterett kom. Hunden ødela et korsbånd i det ene beinet i fjor. Den ble operert, men operasjonen var mislykket.
Men i norsk rett vil Balder leve for alltid.

BITTER SKJEBNE: Tre dager før den frifinnende dommen, måtte Balder avlives på grunn av en korsbåndskade.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media