Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter smertefull dødssprøyte - ber om eksekusjonspelotong i stedet

Dødsdømte livredde for «henrettelses-cocktail»: Vil heller ha eksekusjonspelotong

Amerikansk «henrettelses-cocktail» kan angivelig gi en følelse av å brennes levende.

HENRETTET: Billy Ray Irick ble dømt til døden i 1986, for å ha voldtatt og drept den sju år gamle Paula Dyer. 9. august i år ble han henrettet, på en måte som har ført til kontroverser i USA. - Jeg er virkelig lei meg, sa han kort før han døde. Bildet er tatt av Tennessees fengselsvesen dagen før han ble henrettet. Foto: Scanpix/Reuters
HENRETTET: Billy Ray Irick ble dømt til døden i 1986, for å ha voldtatt og drept den sju år gamle Paula Dyer. 9. august i år ble han henrettet, på en måte som har ført til kontroverser i USA. - Jeg er virkelig lei meg, sa han kort før han døde. Bildet er tatt av Tennessees fengselsvesen dagen før han ble henrettet. Foto: Scanpix/Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Livredde etter at Billy Ray Irick den 9. august ble henrettet på en tilsynelatende smertefull måte, har flere andre dødsdømte i Tennessee, USA, i et søksmål bedt om en annen henrettelsesmåte.

Et av alternativene som foreslås er en eksekusjonspelotong:

«Henrettelse med denne metoden ville skade hjertet og forårsake et nær øyeblikkelig fall i blodtrykket, inkludert blodtrykket i hjernen. Dette vil føre til bevisstløshet, raskt fulgt av døden», argumenterer advokatene i søksmålet.

- Torturert til døde

Ifølge The Tennesseans reporter Dave Boucher, som var til stede da Billy Ray Irick ble henrettet, hørtes snorkelyder, men brystkassa hev på seg og han hostet innimellom under den cirka 21 minutter lange henrettelsen.

«Advokatene sier i søksmålet at dette er klare beviser på at han ble torturert til døde», skrev Boucher i Tennessean for ei uke siden.

Irick ble dømt til døden i 1986, for å ha voldtatt og drept den sju år gamle Paula Dyer.

Over 30 år seinere ble han henrettet med tre injeksjoner: Først sovemidlet Midazolam, deretter det lammende middelet vekuroniumbromid og til slutt kaliumklorid (potassiumklorid) som får hjertet til å stoppe.

Problemet er at henrettelsesmetoden, som er «standard» i Tennessee, ikke alltid ser ut til å virke etter oppskriften.

NÅDDE IKKE FRAM: Høyesterettsdommer Sonia Sotomayor nådde ikke fram med sin argumentasjon for å stoppe henrettelsen av Billy Ray Irick med en omstridt henrettelsesmetode. Foto: NTB Scanpix/AP
NÅDDE IKKE FRAM: Høyesterettsdommer Sonia Sotomayor nådde ikke fram med sin argumentasjon for å stoppe henrettelsen av Billy Ray Irick med en omstridt henrettelsesmetode. Foto: NTB Scanpix/AP Vis mer

Ifølge Washington Post har vitnebeskrivelser av flere henrettelser de siste åra reist tvil om hvorvidt Midazolam har gitt tilstrekkelig bedøvelse.

Høyesterettsdommer advarte

På forhånd hadde dommer Sonia Sotomayor i USAs høyesterett advart mot metoden, under behandlingen av et søksmål for å stoppe Iricks henrettelse.

Sotomayor mente at smerten og kvelningen de to siste medikamentene framkaller kunne vekke Irick fra Midazolam-bedøvelsen.

«Og det kan skje akkurat i det lammelsen setter inn, så det blir for seint for ham å advare tilskuere om at henrettelsen hans har gått fryktelig (om enn forutsigbart) galt», skrev Sotomayor ifølge The Washington Post.

Hun mente henrettelsen etter denne metoden ville innebære torturliknende smerte, og dessuten at «vi har sluttet å være en sivilisert nasjon og akseptert barbari», men nådde ikke fram i dommerkollegiet.

- Som å brennes levende

Nettopp det hendelsesforløpet Sotomayor fryktet ser ut til å ha blitt virkelighet:

Tennessean skrev dagen etter henrettelsen at Irick etter den første injeksjonen laget snorkelyder, men at han seinere ble blårosa og begynte å hoste.

Ifølge Tennesseans artikkel for ei uke siden mener eksperter at medikamentene vekuroniumbromid og kaliumklorid, som skal stoppe henholdsvis lunge og hjerte, kan føre til smerte som likner drukning og å bli brent levende.

Nettstedet vurderer det som usannsynlig at fangene som har bedt om å få slippe Iricks henrettelsesmetode, vil få innvilget å i stedet bli henrettet av en eksekusjonspelotong.

Grunnen er at den elektriske stolen er henrettelsesalternativ nummer to i Tennessee.

Det er ikke første gang at henrettelsesmetoden med Midazolam, vekuroniumbromid og kaliumklorid skaper strid i USA.

Samme metode ble brukt i henrettelser i Arkansas som Dagbladet omtalte i fjor. Den gangen var det planlagt en rekke henrettelser på grunn av utløpsdatoen på to av medikamentene - noe som vakte stor motstand.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!