Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødsdomtruet nordmann nektes advokat

Fembarnsfar fra Trondheim fengslet i Etiopia tiltalt for terror.

VED NIDELVA: Okello Akuay Ochalla kom til Norge som flyktning fra Etiopia og ble norsk statsborger i 2009. Han bor i Trondheim med sin kone og fire barn. Her er et privat-bilde av Ochalla, tatt ved Nidelva i Trondheim. Foto: Privat
VED NIDELVA: Okello Akuay Ochalla kom til Norge som flyktning fra Etiopia og ble norsk statsborger i 2009. Han bor i Trondheim med sin kone og fire barn. Her er et privat-bilde av Ochalla, tatt ved Nidelva i Trondheim. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I midten av august er det duket for rettssak mot Okello Akuay Ochalla, den terrortiltalte nordmannen som sitter fengslet i Addis Abeba. I følge både Human Rights Watch og Amnesty International risikerer han dødsstraff.

- Hvis Ochalla blir kjent skyldig i terrorisme, og i å ha forberedt et kupp, er det absolutt grunn til å frykte at han kan bli dømt til døden. Det er ikke noe garanti for at ikke dommen vil bli fullbyrdet, sier Gerald Kador Folkvord i Amnesty International til Dagbladet.

Ochalla har kone og fire barn i Trondheim, samt en sønn i USA. En god advokat kan redde ham fra dødsstraff, men til å forsvare seg har Ochalla nå en offentlig oppnevnt forsvarer. Det er ikke godt nok, mener hans norske advokat Cecilie Schjatvet.

- Et forsvar basert på den offentlige forsvarerordningen i Addis Abeba er åpenbart ikke godt nok i en så alvorlig sak. I en by med 3,5 millioner innbyggere er det bare 19 forsvarere i den offentlige ordningen. Det sier seg selv at de ikke kan gi et godt tilbud, sier hun.

Hun forteller at hun har kontakt med en lokal advokat som hun mener er svært god, og som gjerne tar jobben med å forsvare Ochalla.

- Jeg tror denne advokaten er noe av det beste han kan få, men han skal selvsagt ha betalt for jobben, sier hun.

Politisk sak Schjatvet har søkt den norske rettshjelpsordningen om å få dekket honoraret til den etiopiske advokaten, men fått nei både hos fylkesmannen og i klageorganet Statens sivilrettsforvaltning. Kriteriet for å få støtte er at den lokale ordningen «utvilsomt ikke ivaretar søkerens helt grunnleggende rettsikkerhetsbehov».

- Etiopia er ingen rettsstat etter anerkjente internasjonale kriterier. Siden dette er en politisk profilert sak er det gode muligheter for at myndighetene i Etiopia vil blande seg inn og til slutt bestemme utfallet, sier Folkvord.

Statens sivilrettsforvaltning sier at de ikke kan kommentere denne saken spesielt, men opplyser at det føres en meget restriktiv linje når det gjelder innvilgelse av rettshjelp i utlandet.

- I praksis gis bistand i saker hvor søker står i fare for å bli idømt dødsstraff, fengsel på livstid eller en langvarig fengselsstraff og det enten ikke foreligger en forsvarerordning, eller denne utvilsomt ikke ivaretar søkerens helt grunnleggende rettsikkerhetsbehov, skriver rådgiver Nicolai Beck i en e-post til Dagbladet.

Dødsdømte Flere nordmenn har de siste årene fått dekket utgifter til rettshjelp i utlandet av den norske staten og muligheten for dødsstraff er i følge juridisk direktør hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus et av kriteriene. Blant de som har fått dekket sine advokatutgifter fra Norge er:

Tjostolv Moland og Joshua French som ble dømt til døden etter å ha vært tiltalt for blant annet drap og spionasje i DR Kongo.
• Shahid Azim, som ble dømt til døden for voldtekt og drap av et barn.
• Osman Omar Osman, som ble dømt til døden i Irak for drapet på en norsk kvinne.

Schjatvet mener det er helt urimelig at Ochalla ikke skal få dekket advokat fra Norge når disse andre har fått det.

- Fire norske borgere har blitt satt under tiltale og risikert dødsstraff. De har alle fått rettshjelp, og så nekter de det til Ochalla. Da må de mene at det er mer rettsikkerhet i Etiopia enn i Pakistan og Irak, sier hun

Menneskerettighetsorganisasjoner omtaler Etiopia som et versting-land når det gjelder fengslinger og konstruerte prosesser mot opposisjonelle. Ofte blir de vide fullmaktene som terror-lovgivingen gir brukt til å lukke munnen på opposisjonelle. Sivilrettsforvaltningen viser til at de vurderer alle saker individuelt.

Flyktet I juni i fjor kunne Dagbladet fortelle at en norsk statsborger var tatt til fange av etiopisk sikkerhetspoliti og blir anklaget for terror.
Okello Akuay Ochalla er tidligere guvernør i det urolige Gambella, et fylke sør-vest i Etiopia. I 2005 måtte han flykte fra landet da han fikk vite at sikkerhetspolitiet var ute etter ham.

Da Ochalla var guvernør i Gambella gjennomførte etiopiske soldater alliert med banditter en massakre der mer enn 400 ubevæpnede mennesker ble drept med kuler og macheter. Mer enn tusen hjem ble brent den dagen - 13. desember 2003. Ofrene tilhørte Ochallas folkegruppe Anuakene.

Han ble innvilget flyktningestatus av FN og kom til Norge som kvoteflyktning og ble norsk statsborger i 2009.
I fjor sommer var han tilbake i nabolandet Sør-Sudan, og etiopiske påtalemyndigheter mener han planla terror derfra. Samarbeidet med det sør-sudanesiske sikkerhetpolitiet er tett, og etiopierne fikk sine kollegaer i Sør-sudan til å pågripe nordmannen og sju andre han var sammen med.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!