Dødsdop kan ha havnet på svenskemarkedet

«Selges som heroin, kjøpes som død», skriver svensk politi på Twitter.

SVULMET OPP: Dette bildet publiserte politimannen i Södermalm politi på Twitter. Han hevder det dødelig dopet «Krokodil» er skyld i hevelsen. Foto: Johan Säfström
SVULMET OPP: Dette bildet publiserte politimannen i Södermalm politi på Twitter. Han hevder det dødelig dopet «Krokodil» er skyld i hevelsen. Foto: Johan SäfströmVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Viktor Adolphson og Johan Säfström jobber i politiet i Södermalm i Stockholm. For bare noen dager siden publiserte de et bilde på sin felles Twitterkonto av det de hevder er en heorinmisbruker om har inntatt det beryktede krokodilledopet.

Med teksten «Dannes hånd tre uker etter inntak av stoffet "krokodile" med vevsskade som følge. Selges som heroin, kjøpes som død» viser politimennene frem bildet av en oppsvulmet hånd. Til den svenske avisen Dagens Nyheter sier Säfström at det er en heroinmisbruker gjennom mange år som politimennene har vært i kontakt med.

- Han beskrev det som kroppen begynte å råtne. Han vet godt hva heroin er, det er ikke noe nytt for han. Men dette var ikke heroin, skriver DN.se

Ikke registrert i Norge For et par år siden gikk spekulasjonene om stoffet var kommet til Troms høyt og lavt, men Kripos sier til Dagbladet at de ikke har funnet krokodille-dopet i beslag som de har analysert. De ønsker derfor ikke å uttale seg videre om stoffet.

De bekrefter likevel at de innimellom får henvendelser om dopet, men at det har vist seg å være andre ting enn krokodil.

- Det at stoffet ikke er funnet i beslag betyr ikke nødvendigvis at det ikke finnes, sier Hordvin.

Ikke bevist Om dopet som har dukket opp i Sverige faktisk er krokodile har ikke blitt påvist ved analyse, men bivirkningene kan ligne.

Erik Lindeman ved giftsentralen i Sverige sier likevel til Aftonbladet at en av de vanligste komplikasjonene forbundet med alle typer sprøytebruk er at du får bløtdelsinfeksjoner som noen ganger kan føre til alvorlig skade på vev.

- Men det er fordi du har ikke-sterile nåler og generelt skitne forhold, forteller Lindeman og legger til at han tviler på at det er Krokodil siden tilgangen på både heroin og andre opiater er god i Sverige.

Russisk dødsdop «Krokodil» er gatenavnet for desomorfin, et stoff som hittil stort sett kun ha vært utbredt i Russland, hvor vanlig heroin er for dyrt for mange rusmisbrukere.

- Dette opioidet er virkelig skummelt. Det er et veldig billig erstatningsstoff for dem som ikke er i stand til å kjøpe dyr heroin, og kan gi sterk avhengighet, sier Odd Hordvin, seniorrådgiver ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).

Gatenavnet kommer fra skadene dopet gjør på brukeren. Huden blir grønn og skjellete med utvekster, og huden får en form som kan minne om krokodilleskinn. I tillegg oppleves stoffet som regelrett kjøttetende på både organer og hud.

De omfattende skadene stoffet kan påføre kroppen, gjør at forventet levetid for brukere er ett til to år. Desomorfin fremstilles relativt enkelt på hjemmelaboratorium ved bruk av smertestillende legemidler og en rekke kjemikalier.