Dødsdumt

Også i 2005 klarte folk å få seg selv drept på idiotiske måter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den årlige utdelingen av Darwin Awards er offentliggjort, og som tidligere år manglet det ikke på idiotiske dødsfall å velge mellom.

Den lite flatterende prisen går til den eller de som på en usedvanlig idiotisk eller lite gjennomtenkt måte utsetter seg selv for den ytterste livsfare og dør.

Ville felle naboen

Årets vinner het Christopher Seward og ble 19 år. Den unge mannen fra Lake City i Michigan i USA var bitter på naboen, som han mente hadde stjålet en flaske sprit fra barskapet hans.

Etter å ha drukket tett hele kvelden oppdaget 19-åringen at det manglet en flaske sprit i barskapet, noe han var fast bestemt på at naboen stod bak. Derfor gikk han til naboen med kniv i hånden for å konfrontere ham med dette.

Men da naboen nektet for sprittjuveriet, gikk 19-åringen hjem igjen med hevntanker i hodet. Han ville ikke la naboen slippe unna.

Derfor ville han få naboen i trøbbel ved å stikke seg selv med kniven i brystet, og gi naboen skylda for ugjerningen. Med telefonen i den ene hånden og kniven i den andre, ringte han politiet. Deretter stakk han seg to ganger i brystet. Det andre knivstikket traff en hovedvene i brystet, og med blodet sprutende løp han mot utgangsdøra og segnet om.

19-åringen blødde ihjel i løpet av to minutter. Kjæresten Jennifer Bittell var sjokkert vitne til det som skjedde, og den som alarmsentralen hørte rope i bakgrunnen.

klokka 01.22 natt til 16. mars ringte han nødnummeret til politiet, og forklarte rolig at naboen hadde stukket ham med kniv. Plutselig begynte han å skrike og trygle om hjelp. I bakgrunnen kunne man høre en kvinne rope «Hvorfor gjorde du det?»

Da politiet kom fram, fant de gutten død ved inngangsdøra med to knivsår i brystet. Den påfølgende etterforskningen avdekket den nesten utrolige bakgrunnen for dødsfallet.

 • Les uttalelsen fra Darwin awards
 • Les lokalavisens sak om dødsfallet

  Fant ikke opp dynamitten


  Den 55 år gamle kroaten Marko havnet på klar andreplass i kåringen. 13. januar mente han å ha funnet løsningen på problemene han hadde med å feie sin egen skorstein.

  Skorsteinen var nemlig for dyp til å bruke en vanlig sopelime som feieredskap. Men hvis han brukte en kjetting med børste - og sørget for å feste nok vekt til denne, ville det gjøre susen.

  Derfor satte han i gang med å sveise en passende tung og kompakt gjenstand til enden på kjettingen. Darwin Awards konkluderer med at han neppe kan ha brukt hodet nevneverdig da han valgte en håndgranat som vekt. Naturlig nok eksploderte denne da han rettet sveiseflammen mot den for å sveise den fast i kjettingen.

  Marko ble umiddelbart drept, og håndgranatsplintene rev i stykker vegger og tak i redskapsskjulet, og gikk gjennom rutene på Mercedesen på utsiden. Pipa ble derimot ikke skadet.

 • Les uttalelsen fra Darwin Awards

  Dum manndomsprøve


  På tredjeplass havnet to kamerater i USA, som i ekte KLM-stil utsatte seg for en lite gjennomtenkt manndomsprøve.

  Mens komikerne i KLM hadde radiosketsjen «hvem er dummest i Vestfold», der utøverne konkurrerer om å falle raskest fra toppen av et hotell, valgte to menn i 30-årene i Seattle å konkurrere om hvem som var sterkest - ved å dingle etter armene fra en bro over en svært trafikkert motorvei.

  Den ene kameraten ga seg tidlig, og kom seg opp på broen. Men den andre ble hengende og dingle til han ikke hadde krefter igjen i armene til å trekke seg opp over kanten igjen. Tross kameratens forsøk til å hjelpe ham, gikk det galt. Han glapp taket, falt ned mot motorveien, og ble truffet av et vogntog som kom kjørende i omlag 100 kilometer i timen.

  I sammenstøtet ble han så slengt over i motgående kjørefelt, der han traff en bil som også kom i høy hastighet.

  Han omkom, og rakk derfor ikke å nyte seieren i styrkeprøven.

 • Les uttalelsen fra Darwin awards
 • Les lokalavisens omtale av dødsfallet

  Mange kandidater


  2005 hadde mange verdige kandidater til prisen. Vietnameseren Nguyen (21) fra Hanoi ville bevise at en dynamittfenghette var for gammel og rusten til å virke ved å putte den i munnen og la kameraten plugge ledningene inn i strømnettet.

  En sveitsisk fenrik mente det ville være et lurt øvelsesmoment å angripe en soldat med bajonett under skytetrening. Soldaten reagerte som han var trent opp til - og skjøt fenriken.

  Menneskets forhold til dyr nevnes også i årets prisutdeling. Den 50 år gamle gummitapperen Prawat fra Thailand burde ha tenkt seg om før han begynte å terge en temmet elefant - langt større og sterkere enn seg selv.

  Også i Zimbabwe havnet elefantene i fokus da en bonde ble lei av at de store dyra tråkket ned åkeren han hadde ryddet midt i dyretråkket elefantene har brukt i generasjoner. Han dro derfor til et nærliggende og gammelt minefelt mellom Zimbabwe og Mosambik, for å spa opp noen passende miner å bruke mot de trampende elefantene. Han kom aldri hjem igjen.

  Selvkastrering


  Det er vanskelig å ikke riste på hodet over flere av de i alt 15 Darwin-kandidatene som i 2005 gjorde seg bemerket. Bare en av de overlevde - 31 år gamle Geoffrey Huish. På den lokale puben i Wales proklamerte han høyt og tydelig at han ville kutte av seg ballene hvis hjemmelaget slo England i rugbylandskampen 8. februar.

  Wales vant, og 31-åringen holdt sitt ord og kom blødende inn på puben med sine testikler i hånden før han segnet om av blodtapet.

IKKE RØR: Å stjele armerte landminer fra et minefelt kan for mange virke som et dumt påfunn.
SMERTEFULL SEIER: Rugbypatrioten fra Wales sa han skulle skjære ballene av seg hvis hjemmelaget slo England. 13. mars måtte han ta kniven fatt.
SVEISEBLIND: Å sveise en håndgranat fast i en kjetting medfører ekstrem livsfare. Amatørfeieren fra Kroatia kan neppe ha lest bruksanvisningen.
MAT IKKE DYRA: Thailenderen skulle bare tirre elefanten med å gjentatte ganger tilby en sukkerstang, for så å dra den bort hver gang elefanten skulle til å smake. Igjen og igjen og igjen, til elefanten fikk nok.