<strong> HØYE DØDSTALL:</strong>  Soldater fra den afghanske hæren like ved det sjiamuslimske hellige stedet i hovedstaden Kabul der minst 30 menensker skal være drept i eksplosjoner i fomiddag - blant dem flere barn. Forsvarsdepartementet vil av sikekrhetshensyn ikke opplyse hvor i Afghanistan forsvarsminister Espen Barth Eide befinenr seg i dag. Han kom til landet i går sammen med forsvarssjef Harald Sunde. FOTO: Omar Sobhani, REUTERS/SCANPIX.
HØYE DØDSTALL: Soldater fra den afghanske hæren like ved det sjiamuslimske hellige stedet i hovedstaden Kabul der minst 30 menensker skal være drept i eksplosjoner i fomiddag - blant dem flere barn. Forsvarsdepartementet vil av sikekrhetshensyn ikke opplyse hvor i Afghanistan forsvarsminister Espen Barth Eide befinenr seg i dag. Han kom til landet i går sammen med forsvarssjef Harald Sunde. FOTO: Omar Sobhani, REUTERS/SCANPIX. Vis mer

Dødseksplosjon nær norske styrker i Afghanistan

Mens statsråd Espen Barth Eide og forvarssjef Harald Sunde er på besøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Et selvmordsangrep mot sjiamuslimer i Kabul skal ha tatt om lag 30 liv. Samtidig er fire mennesker drept av en bombe i Mazar-i-Sharif nord i Afghanistan. Angrepene skjedde med kort mellomrom tirsdag formiddag.
Mazar-i-Sharif ligger nord i Afghanistan, nordøst for Maimana der norske soldater er utplassert.
Forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) landet i Afghanistan mandag og skal de nærmeste dagene besøke de norske soldatene i landet. Forsvarsdepartementet opplyser til NTB at statsråden ikke er involvert i noen av eksplosjonene, men de ønsker av sikkerhetshensyn ikke å si hvor han befinner seg.

Døde barn I Kabul sier en fotograf fra nyhetsbyrået AFP at han har sett hele 30 døde mennesker.

Blant dem er flere barn.

Politiet anslår at 30 mennesker er drept, og de venter at dødstallet kommer til å stige. Fem mennesker skal være såret. Ofrene var blant flere hundre mennesker som var samlet ved en sjiamuslimsk helligdom for å feire høytiden ashura i den gamle delen av Kabul. Det har aldri tidligere vært meldt om lignende angrep mot sjiamuslimer i Afghanistan, mens Pakistan har en lang historie for denne type sekterisk vold.

Eksplosjonen i Mazar-i-Sharif skjedde like ved en moské. Ifølge de første meldingene ble fire mennesker drept, deriblant en afghansk soldat. 17 mennesker ble i tillegg såret. Forbudt høytid Høytiden ashura er til minne om profeten Muhammeds barnebarn Hussein, som ble drept i et slag i Kerbala i år 680.

Under Taliban-styret var feiringen forbudt ettersom den er i strid med sunnimuslimsk lære. I år skal det ha vært utplassert uvanlig mange svarte-ashura-flagg og andre høytidssymboler i Kabul. Taliban har foreløpig ikke kommentert angrepene. Meldingen om angrepene tirsdag formiddag kom dagen etter at eksperter og politikere var samlet i Bonn for å diskutere Afghanistans framtid.

Motorsykkelbombe Minst tre personer ble såret da en bombe gikk av i byen Kandahar sør i Afghanistan tirsdag, opplyser lokale myndigheter. Bomben var festet til en motorsykkel, opplyser en talsmann for guvernøren i Kandahar. Alle de sårede er sivile. Angrepet skjedde kort tid etter at det ble meldt om bombeangrep i hovedstaden Kabul og i den nordlige byen Mazar-i-Sharif. Angrepene skjer samtidig med at landets sjiamuslimer markerer høytiden Ashura, som var forbudt under Taliban-regimet. I Kandahar fant angrepet ikke sted i nærheten av en moské eller helligdom, slik som i de to andre byene.

(NTB - Reuters - AFP).

<strong> KOM I GÅR:</strong>  Forsvarssjef Harald Sunde (t.v.) og forsvarsminister Espen Barth-Eide besøker norske styrker i Afgfhanistan - her under et møte med norske soldater mandag. I dag har det vært dødelige eksplosjoner i området der nordmenneneer stasjonert. Foto: Kim Gulbrandsen / Forsvaret / Scanpix.
KOM I GÅR: Forsvarssjef Harald Sunde (t.v.) og forsvarsminister Espen Barth-Eide besøker norske styrker i Afgfhanistan - her under et møte med norske soldater mandag. I dag har det vært dødelige eksplosjoner i området der nordmenneneer stasjonert. Foto: Kim Gulbrandsen / Forsvaret / Scanpix. Vis mer
<strong> DEN ANDRE I KABUL:</strong>  Kaos og fordervelse i det andre området i Kabul der en selvmordsbomber utløste en sprengladning i dag. FOTO: Musadeq Sadeq, AP/SCANPIX.
DEN ANDRE I KABUL: Kaos og fordervelse i det andre området i Kabul der en selvmordsbomber utløste en sprengladning i dag. FOTO: Musadeq Sadeq, AP/SCANPIX. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer