Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødsens alvor i OL

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Hvilken sak blir behandlet som hastesak i det russiske parlamentet, blir straks tatt opp på regjeringskonferansen og får president Putin til øyeblikkelig å rykke ut på stormaktens vegne? Det kunne vært en trussel mot nasjonens framtid og sikkerhet verdig. Bare begivenheter av ytterste viktighet får en slik krisehåndtering i det som inntil nylig var verdens andre supermakt. Det gikk flere dager før president Putin kommenterte katastrofen med ubåten Kursk. Han lot seg ikke forstyrre på sin ferie ved Svartehavet.
  • Så dreier alt oppstyret seg om det russiske laget som ble nektet å starte på kvinnestafetten i OL. Stormaktens ære var krenket, langrennsjentene skulle jo ta gull i et OL som ellers har gitt landet mange skuffelser. I Salt Lake truet den russiske OL-ledelsen med å trekke hele troppen fra resten av de såkalte lekene. Selveste Putin grep da inn og ba dem holde ut og trosse alskens trakassering fra dommere og arrangører og misbruk av regelverk. Også svenskenes reaksjon etter hockeynederlaget viser at OL ikke er til å spøke med.
  • OL er ikke lenger bare edel kappestrid mellom atleter og nasjoner for å fremme sunnhet, fred og forbrødring. OL har for lengst mistet sin uskyld. Nasjonal prestisje, kommersielle interesser og økonomiske gevinster har erobret arenaene. Vi skal ikke dømme i striden om kvinnestafetten, selv om det må sies at det bør gå an å behandle regelverket på en smidigere måte. Ei annen jente kunne gått Larissa Lazutinas etappe og russerne ville sikkert vunnet likevel. Det er også for tidlig å vite om det høye hemoglobinnivået skyldes naturlige årsaker eller juks.
  • Men opptrinnet viser også at jakten på doping blir tatt langt mer alvorlig enn før. Det har reddet IOC og OL fra undergangen. Så får det ikke hjelpe at det kaster en skygge over et ellers vellykket arrangement. Og da skal vi i all beskjedenhet ikke legge skjul på at suksessen kan ha noe med den norske medaljefesten å gjøre. Det har vært stort.
Hele Norges coronakart