Dødsfall, fyll, slåssing og vold mot politiet

En person døde i Tromsø og flere personer ble funnet sovende ute i kulda etter julebord Norge rundt denne helga.

OMKOM: Mannen i 20-årene omkom etter at han falt ned fra et gelender i denne trappa på Radisson Blu Hotell i Tromsø natt til i dag. Foto: TORGRIM RATH OLSEN  /NORDLYS
OMKOM: Mannen i 20-årene omkom etter at han falt ned fra et gelender i denne trappa på Radisson Blu Hotell i Tromsø natt til i dag. Foto: TORGRIM RATH OLSEN /NORDLYSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En tragisk sak rammet et julebord på Radisson Blu Hotel i Tromsø i natt. En mann i 20-årene døde i morgentimene i dag etter at han falt fra et gelender og ned i resepsjonen to etasjer under på hotellet. Politiet etterforsker saken som et uhell.

Det var flere hundre gjester på hotellet og flere ble vitner til dødsulykka.

- Dette er en tragedie både for den omkomne, de pårørende og de som var tilstede da det skjedde. Det var flere hundre gjester og ansatte på hotellet i natt, sier hotelldirektør Per Paulsen til Dagbladet.   

Sov ute Flere saker kunne endt med dødsfall for flere julebordsgjester natt til i dag, ifølge operasjonslogger fra flere politidistrikter i natt.

Klokka 04.20 i natt beskrev Vestfold politidistrikt situasjonen slik:

«Politiet fikk i løpet av natta flere telefoner om fulle personer som hadde lagt seg til i snøen. Meldingene kom fra hele fylket. Personene ble enten overlatt legevakter eller kjørt hjem.»

Operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud blar gjennom nattens hendelser for Dagbladet:

- Ung kvinne funnet sovende i snøen i Tønsberg, person observert sovende i veikanten i Sem, par i 60-årene i Horten lå i en snøhaug uten å greie å komme seg på beina ved egen hjelp. Og så videre og så videre, oppsummerer han.

- Skrekkhistorien fra vårt distrikt forrige helg har tydeligvis ikke virket avskrekkende på alle. Da var det sprengkaldt, og en kvinne ble funnet sovende under en lastebil etter et julebord utenfor Stokke. Hun hadde lagt seg til på et område uten mye trafikk, og det var en tilfeldighet at hun ble oppdaget av en vekter, sier operasjonsleder Johnsrud til Dagbladet.

Slåssing Klokka 01.27 fikk politiet melding om følgende i Skien: Natteravnene finner en ung kvinne sovende og sterkt nedkjølt på Landmannstorget midt i byen, kjørt til legevakt.

Også innendørs er det meldt om flere julebordsepisoder landet over.

Klokka 02.40: Follo-politiet ble tilkalt etter slåssing mellom to julebordsgjester på spahotellet i Son. Vaktene ordnet opp i første omgang og en av slosskjempene avsluttet julebordet drukkenskapsarresten, melder Østlandets Blad.

Ved midnatt i Sarsborg i Østfold måtte politiet hente en svært beruset og umedgjørlig kvinne (19) på et hotell. Kvinnen er anmeldt for vold mot offentlig tjenestemann etter at hun skal ha sparket polititjenestemennene. Hun måtte overnatte på glattcelle, skriver Fredriksstad Blad.

Skytteltrafikk til hotell På Romerike måtte politiet i natt rykke flere ganger til Arena Hotell og 300 julebordsgjester.

To menn i 20-årene sloss i foajen, mann (34) spydde i hotellresepsjonen og en mann (43) måtte bæres ut av hotellet og inn i fyllearresten.

Etterpå var det nok en utrykning: En full julebordsgjest hamret i dørene og ville inn igjen. Mannen skal ha trodd han var på jernbanestasjonen på Lillestrøm, melder Romerikes Blad.

Også i Haugesund måtte politiet i aksjon:

Klokka 23.30 fikk de melding om at flere personer var involvert i slåssing i et leid festlokale i sentrum. En kvinne i 20-årene lå bevisstløs på gulvet og en mann i 30-årene skal ha angrepet politiet, men ble stoppet med pepperspray. Mannen ble brakt til sykehus og lagt i narkose, opplyser Haugaland og Sunnhordland politidistrikt i sin operasjonslogg.

1 av 3 har opplevd fylleslagsmål Hendelsene passer godt overens med en fersk undersøkelse gjort av Norstat for forsikringsselskapet If. Én av tre av de som besvarte undersøkelsen har opplevd at julebordsfeiringen har endt i fylleslagsmål.

JULEBORDSFYLL: En fersk undersøkelse avslører at én av tre har opplevd at julebordsfeiringen ender i fylleslagsmål. Foto: Geir Bølstad
JULEBORDSFYLL: En fersk undersøkelse avslører at én av tre har opplevd at julebordsfeiringen ender i fylleslagsmål. Foto: Geir Bølstad Vis mer

14 prosent sier de har opplevd folk så beruset at de var ute av stand til å ta vare på seg selv, melder NTB.

7 prosent sier de har opplevd deltakere som har skadet seg selv, mens 4 prosent har opplevd deltakere som har skadet andre.

4 prosent sier de har opplevd at sykebil/lege er blitt tilkalt, mens en av hundre forteller at de har opplevd at julebordet er blitt avbrutt på grunn av uroligheter.

Resultatet fra undersøkelsen antyder dessuten at menn er mer utagerende enn kvinner på julebordene.

Hver femte mann innrømmer å ha vært overstadig beruset på firmajulebord. Hver tiende kvinne innrømmer det samme.

Mens skadene hos menn gjerne oppstår i tilknytning til slåssing, er det fallskader som dominerer blant kvinnene.

Sjefen ser deg Undersøkelsen kan også tyde på at sjefen får med seg det aller meste.

Kun 2 prosent av den øverste ledelsen i norske firmaer sier de har blitt overstadig beruset på eget julebord.

Hele 14 prosent av mellomlederne innrømmer at de har fått en akevitt eller to for mye.

Også i Salten politidistrikt merker de at julebordene preger vaktene deres i helgene med mye fyll.

- Vi har fått en del henvendelser om høy musikk og slåssing, men dette har vært avklart når politiet har kommet til stedet. Det har også vært mye dresskledde folk ute på byen, så det er tydelig at julebordsesongen for alvor er i gang, oppsummerer operasjonsleder Per Thomassen til Avisa Nordland.

UHELL: Politiet etterforsker dødsulykken på Radisson Blu Hotel i Tromsø som et uhell. ARKIVFOTO: ANITA ARNTZEN, NORDLYS.
UHELL: Politiet etterforsker dødsulykken på Radisson Blu Hotel i Tromsø som et uhell. ARKIVFOTO: ANITA ARNTZEN, NORDLYS. Vis mer