VIL FJERNE REGIMET:  En rekke demonstranter ønsker å fjerne president Bashar al-Assad og hans regime. Her fra fredagens demonstrasjon i byen Suqba. Foto: Reuters/Scanpix
VIL FJERNE REGIMET: En rekke demonstranter ønsker å fjerne president Bashar al-Assad og hans regime. Her fra fredagens demonstrasjon i byen Suqba. Foto: Reuters/ScanpixVis mer

«Dødsfall i varetekt, tortur og vilkårlige fengslinger»

Amnesty ber om en internasjonal etterforskning av Syria, anklager landet for forbrytelser mot menneskeheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rapport avslører forbrytelser mot menneskeheten i den syriske byen Tell Kalakh, melder Amnesty International i dag. Rapporten dokumenterer ifølge menneskerettighetsorganisasjonen dødsfall i varetekt, tortur og vilkårlig fengsling. Dette skjedde i mai da den syriske hæren og sikkerhetsstyrkene gjennomførte en stor operasjon i området like ved den libanesiske grensa.

Ni personer døde ifølge Amnesty i varetekt i forbindelse med den syriske operasjonen i Tell Kalakh.

Dobbeltmoral Amnesty International ser på forbrytelsene som de mener har funnet sted i Tell Kalakh er utspredt og systematiske brudd mot sivilbefolkningen. Amnesty ber FNs sikkerhetsråd se nærmere på hva de skal gjøre med Syria, og oppfordrer samtidig syriske myndigheter om å tillate FNs etterforskere få komme inn i landet og se på menneskrettighetssituasjonen i Syria.

- Det internasjonale samfunnets vilje til å handle i Libya for å forindre menneskerettighetsbrudd, viser dets dobbeltmoral når det gjelder Syria, sier Philip Luther.

Inn for ICC Luther sier de fleste av det de kaller «kriminelle handlingene» vil gå kunne bringes inn for Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

- Historiene vi har fått fortalt av vitner, viser en dypt forstyrrende bilde av systematiske og målrettede forbrytelser for å knuse opprøret, sier Philip Luther, Amnesty sin Midtøsten- og Nord-Afrika-sjef.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Funnene i Amnestys rapport er basert på intervjuer utført i Libanon via telefon i mai og juni måned. Mer enn 50 personer er intervjuet.

Verken Amnesty International, andre menneskerettighetsorganisasjoner, journalister eller andre observatører får komme inn i Syria av det syriske regimet, og det er umulig å få avkreftet eller bekreftet hva som faktisk pågår i det lukkede Syria nå.

Snikskyttere Militæroperasjonen startet den 14. mai, da militære styrker kom inn i byen Tell Kalakh etter at en rekke av innbyggerne hadde krevd regimets avgang.

Her er noen av historiene fra Tell Kalakh, ifølge Amnesty-rapporten:
• Minst en person, 24-årige Ali al-Basha ble ifølge Amnesty drept den frøste dagen, mest sannynlig av snikskyttere. Da ambulansepersonell kom kjørende til åstedet, ble også de beskutt.
• Mange familier forsøkte å rømme, og ble beskutt.
• Menn fra 18 til 60 år ble arrestert og anholdt. Hver familie i Tell Kalakh sier minst en slektning er anholdt.
• De fleste av de som ble anholdt ble torturert.

Omringer Hama Ifølge en rekke menneskerettighetsorganisasjoner, skal mer enn 1300 mennesker har blitt drept og mer enn 10.000 personer blitt arrestert av sikkerhetsstyrker siden opprøret mot Bashar al-Assad og hans regime startet i midten av mars måned.

I dag omringer fremdeles stridsvogner byen Hama, melder Al Jazeera.

Fredag opplevde opprørsbyen Hama den største demonstrasjonen mot regimet siden opprøret startet. Det medførte at stridsvogner og stort antall sikkerhetsstyrker beveget seg mot byen søndag. De skal ifølge Al Jazeera gjennomføre angrep nord for Orontes-elva, som deler byen med sine 650.000 innbyggere i to.

- Reform eller gå av Noen av innbyggerne i Hama, som opplevde en massakre under presidentens far, Hafez al-Assad, i 1982, har forsøkt å stoppe den militære framrykkingen ved å blokkere veier og nabolag med søppelcontainere, ved å brenne bildekk, ved og metall.

Den britiske utenriksministeren har en rekke ganger kritisert Syrias voldelige behandling av regimemotstandere.

- Voldelig undertrykkelse av Hama vil svekke regimets legitimitet og øke grunnen til å stille seriøse spørsmål til om regimet er interessert i å gjennomføre lovte reformer. Storbritannia har gjort det klart at president Assad må gjennomføre reformer eller gå av, sier den britiske utenriksministeren William Hague i en pressemelding i går.