Lars Vilks død

Dødsfall-jubel: - Skremmende

Søndag døde karikaturtegneren Lars Vilks. Kommentarer om hans død preges av hat og hån. Det får flere til å reagere.

SKREMMENDE: Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SKREMMENDE: Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Søndag ettermiddag døde den svenske kunstneren Lars Vilks i en trafikkulykke.

Vilks og to politibetjenter omkom da bilen deres kolliderte med en lastebil på E4 i Markaryd i Sverige, bekreftet svensk politi i en pressemelding.

Dødsfallet har skapt store overskrifter i verdenspressen, stor sorg i blant annet kunstmiljøet i Sverige og kritikk av hvordan han ble behandlet i hjemlandet.

Svenskenes kulturminister Amanda Lind kalte ulykken «ekstremt tragisk».

Feiret dødsfallet

Men det er ikke alle som tar nyheten tungt.

Den indiske sunnilederen, aktivisten og presidenten for Raza Academy, som jobber for å promotere Islamsk tro i India, Saeed Noori Sahab, feiret dødsfallet med å dele ut godteri, skriver India TV news.

- Allah har nå brent ham til døden i en bilulykke, sa han ifølge Nirmal news.

Lars Vilks er mest kjent for en tegning der han i 2007 plasserte hodet til profeten Muhammed på en hund, et dyr som ifølge islam er urent.

Det har gjort han til et hatobjekt for muslimer over hele verden, og han levde derfor under konstant politibeskyttelse.

Svenske Dagens Nyheter har undersøkt kommentarfeltene i forbindelse med dødsfall-nyheten i tyrkiske og arabiske medier. De fant at tonen i kommentarene er preget av hat og hån.

- Brenn

Også på Twitter trender en hashtag der Twitter-brukere «feirer» karikaturtegnerens død.

Svenske Dagens Nyheter skriver at et Facebook-innlegg om nyheten, publisert av den egyptiske nyhetssiden Screen Mix, har fått 21 000 reaksjoner - hvorav mange har trykket ler-emoji.

En bruker skriver i kommentarfeltet at «han brant i hjel og han kommer til å brenne igjen etter døden som en straff for at han fornærmet profeten» og en annen skriver «ingen kunne reddet han fra guds straff».

OPPRØRT: Redaktør Vebjørn Selbekk reagerer sterkt på kommentarer rundt Lars Vilks' død. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
OPPRØRT: Redaktør Vebjørn Selbekk reagerer sterkt på kommentarer rundt Lars Vilks' død. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Rystende

- Jeg har sett de samme reaksjonene. De er ikke bare i Sverige, men også i Norge. Jeg er rystet over det, hvordan noen kan glede seg over noens tragiske død. For meg så viser det at den ekstreme islamismen preges i våre nordiske land også, sier Vebjørn Selbekk, redaktør i den kristne avisa Dagen, til Dagbladet.

- Jeg finner det frastøtende at mange jubler på hans grav, sier redaktøren.

Selbekk opplevde selv å få drapstrusler da han som redaktør i den kristne avisa Magazinet trykket faksimiler av Jyllands-Postens karikaturtegninger av profeten Muhammed i 2005.

- Det er et gjensyn av den samme avgrunnen jeg så ned i for 15 år siden under karikaturstriden. Det er samme bølge av religiøst betinget hat som finnes der ute som den gangen, sier han.

TRE DØDE: Søndag mistet den svenske kunstneren Lars Vilks og to politibetjenter livet, da bilen de satt i havnet i motsatt kjøreretning, og frontkolliderte med en lastebil. Video: TT Vis mer

- Blodig realitet

Direktør i stiftelsen Fritt Ord, Knut Olav Åmås, er ikke overrasket over de hatefulle reaksjonene.

- At disse reaksjonene kommer er ikke overraskende, men det er skremmende. Det viser hvor nødvendig det er at Lars Vilks og Flemming Rose, som publiserte Mohammed-tegningene i Jyllands-Posten, har trengt beskyttelse døgnet rundt i alle disse åra. Det viser også at karikaturstriden fortsatt er en blodig realitet.

SKREMMENDE: Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SKREMMENDE: Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Karikaturstriden begynte i 2005 og det er kanskje mange som ikke innser alvoret i at den fortsatt pågår, mener Åmås.

- I løpet av disse 15 åra så har opinionens verdsettelse av ytringsfrihet økt, men den det gjelder på en prinsipiell plan. Det er en sterk frykt og redsel når noe blir konkret, som for eksempel når Vilks tegner Muhammed. Det blir jo knapt tegnet satiretegninger eller laget kunst som har med Muhammed å gjøre lenger. Så Vilks var en av de siste. Truslene og terroren har virket - også etter massakren mot Charlie Hebdo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer