Dødsfall kan skyldes kosttilskudd

24 millioner kapsler solgt i Norge og Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det urtebaserte kosttilskuddet Fortodol kan ha skyld i dødsfall. Nå lover produsenten å fjerne det fra hyllene.

Mattilsynet og Legemiddelverket advarer nå mot kosttilskuddet Fortodol, som kan inneholde legemiddelet nimesulid. Det er mistanke om at produktet har ført til leversvikt i både Norge og Sverige, og to ganger skal dette ha ført til dødsfall.

- Bør slutte

Bare i Norge skal fem personer ha fått nyresvikt, og ett av tilfellene var så alvorlig at pasienten døde. I Sverige er det meldt om fire tilfeller av alvorlige leverskader i forbindelse med bruk av produktet.

- De som tar Fortodol bør umiddelbart slutte. Dersom man opplever symptomer som dårlig appetitt, føler seg uvel, har brekninger, magesmerter, mørk urin eller gulfarget hud bør man kontakte lege, skriver Mattilsynet på sine nettsider.

Ikke godkjent

Kosttilskuddet har vært i salg i helsekostbutikker i Norge og Sverige siden 2004. Cirka 249.000 bokser, rundt 24 millioner kapsler, skal ha blitt solgt. Nå lover produsenten å fjerne produktet fra det norske markedet. Forbrukere som har kjøpt produktet, anbefales å levere det tilbake.

Läkemedelsverket i Sverige har analysert Fortodol og funnet nimesulid i to av ni produkter. Nimesulid kan føre til leverskader ved langvarig bruk og er ikke godkjent som legemiddel i Norge.

Fortodol markedsføres som mildt smertestillende, og selges også på internett.


(NTB)


• Har du opplevelser med dette legemiddelet? Kontakt Dagbladets redaksjon i tipsboksen under og legg ved kontaktinformasjon.

Foto: Hela Pharma Norge AS
Foto: Hela Pharma Norge AS Vis mer