Dødsfall skaper frykt

Den siste tida har flere dødsfall blant kinesiske kjendiser blitt offentliggjort. Nå stiller flere spørsmål ved myndighetenes offentlige telling.

SLÅR ALARM: Det forventes at antallet dødsfall i Kina som skyldes coronaviruset, vil øke i tida framover. Foto: REUTERS/Tyrone Siu
SLÅR ALARM: Det forventes at antallet dødsfall i Kina som skyldes coronaviruset, vil øke i tida framover. Foto: REUTERS/Tyrone Siu Vis mer
Publisert

Forrige måned døde den kinesiske operasangeren Chu Lanlan plutselig, bare 40 år gammel. Dødsfallet har sjokkert mange, og ennå er ikke bakgrunnen for det kjent.

Lanlan er bare den siste i rekka av kinesiske kjendiser som dør på mystisk vis.

Onsdag advarte World Health Organization (WHO) om at Kina har underrapportert alvorlighetsgraden av coronapandemien i landet, spesielt når det kommer til antall dødsfall.

Dødsfallene til kjendiser som Lanlan skaper spekulasjoner om hvorvidt tallene myndighetene offentliggjør, stemmer.

GIKK BORT: Den kjente operasangeren Chu Lanlan døde i desember. Skjermdump: Kinesiske statlige medier
GIKK BORT: Den kjente operasangeren Chu Lanlan døde i desember. Skjermdump: Kinesiske statlige medier Vis mer

Overfylte sykehus

I desember lettet Kina på den strenge nullsmittestrategien sin i kampen mot coronaviruset. Dette har resultert i en stor økning i syke og døde.

Flere sykehus og krematorier har rapportert om sprengt kapasitet, skriver BBC.

Blant de døde er flere eldre kinesiske kjendiser. Om dødsfallene skyldes coronaviruset er imidlertid uvisst.

På nyttårsaften kom nyheten om at 83 år gamle Gong Jintang hadde gått bort. Jintang var en kjent skuespiller, og medvirket blant annet som karakteren Father Kang i Kinas lengstlevende TV-serie «In-Laws, Out-Laws». Serien har spilt på kinesiske TV-skjermer i mer enn tjue år.

«R.I.P Father Kang. Denne bølgen har virkelig krevd mange eldres liv, la oss passe på å beskytte de eldre i familiene våre,» skrev en bruker på den kinesiske sosiale medier-plattformen Weibo.

Slår alarm

Andre nylige dødsfall omfatter deriblant manusforfatteren Ni Zhen, som sto bak filmen Raise the Red Lantern. 22 år etter premieren blir filmen fortsatt vurdert av kritikere som en av de beste kinesiske filmene noensinne.

Videre rapporterer China Daily at den kjente forfatteren og journalisten Hu Fuming gikk bort på begynnelsen av året.

Ifølge kinesiske medier skal også 16 forskere på landets ledende vitenskaps- og ingeniørutdanninger ha gått bort mellom 21. og 26. desember.

KJENT: Hu Fuming skrev en historisk viktig kommentar i 1978. Skjermdump: Phoenix TV / BBC
KJENT: Hu Fuming skrev en historisk viktig kommentar i 1978. Skjermdump: Phoenix TV / BBC Vis mer

Flere sosiale medier-brukere slår nå alarm, ifølge BBC. Dette fordi ingen av dødsfallene blir koblet til coronaviruset i offentlige registre.

Én million kan dø

Det var i slutten av november at flere tok til gatene for å protestere mot nullsmittestrategien i landet. Like etterpå valgte de kinesiske myndighetene å avslutte strategien.

Flere eksperter advarte allerede da om at landet var dårlig forberedt på en så brå åpning. Noen frykter at antallet dødsfall kan runde én million de neste månedene.

De offentlige tallene fra kinesiske myndigheter forteller derimot en annen historie. Ifølge dem har kun 22 dødd av coronaviruset siden desember, skriver BBC.

WHO rapporterer imidlertid at 635 har dødd i Kina som følge av coronaviruset de siste sju dagene.

Kina har fått kritikk av WHO for å underrapportere coronadødsfall i kjølvannet av gjenåpningen. Det blir eksempelvis hevdet at definisjonen av coronarelaterte dødsfall er for smal.

Ifølge kinesiske myndigheter er det kun dødsfall blant pasienter med respiratoriske sykdommer, som lungebetennelse, som blir telt med i statistikken.

Innfører testing

En stor coronabølge vil sannsynligvis utløses mot slutten av januar, da det skal feires kinesisk nyttår, ifølge statsansatt og infeksjonsmedisiner Wu Zunyou.

Da forventes det at flere vil sette seg på fly ut av landet, nå som restriksjonene endelig er lettet på.

Allerede har flere land sett seg nødt til å ta grep for å hindre stor spredning av coronaviruset. Blant annet Sverige har innført krav om testing på grensen for reisende fra Kina.

Også USA, Storbritannia, Canada, Japan, Australia, Sør-Korea og Italia har innført lignende tiltak.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer