Dødsfallene sjokkerer Våler

Tre mennnesker i Våler og to menn i Grue og Eidskog har trolig mistet livet etter å ha tatt morfintabletter. Dødsfallene har sjokkert lokalsamfunnet. Politiet trygler folk i rusmiljøet om å levere fra seg eventuelle piller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VÅLER: - Det er forferdelig det som er skjedd. Men det har foregått så skjult alt sammen. Nå vil det kanskje bli mer åpenhet om at det brukes narkotika her i Våler, sier Solfrid Siljeberg Kristoffersen til NTB.

I løpet av formiddagen har hun snakket med flere bekjente som alle er opprørt over dødsfallene som ble oppdaget mandag. Tre personer, en kvinne på 25 år, en gutt på 17 og en 48 år gammel mann ble funnet døde i et hus like ved lensmannskontoret i kommunen. Politiet har mistanke om at dødsfallene skyldes inntak av morfinpiller av typen Dolcontin, et medikament som ofte gis alvorlig syke kreftpasienter.

- Jeg kjente den 25 år gamle jenta som døde, sier Kristoffersen ettertenksomt.

De døde ble tirsdag morgen sent til Rettsmedisinsk institutt i Oslo for obduksjon. Politiet føler seg rimelig sikre at de to yngste ofrene ble ofre for legemiddelet, men er ikke like sikre når det gjelder den 48 år gamle mannen som lenge hadde vært alvorlig syk.

I kjølvannet av dødsfallene foretok politiet i Våler tirsdag morgen undersøkelser på flere adresser der de håpet på å finne flere av de narkotiske pillene. Det er ikke kjent hvor brukerne hadde fått tak i medikamentet.

Flere dødsfall etterforskes

To dødsfall i nabokommunene Grue og Eidskog vil også bli etterforsket med tanke på at dødsårsaken kan være misbruk av Dolcontin.

- To menn i 40-årsalderen er funnet døde i leiligheter i Grue og Eidskog. Mannen i Grue døde lørdag, mens han i Eidskog ble funnet mandag, sier politifullmektig Kathrine Wold Kristoff i Hedmark politidistrikt til NTB.

Wold Kristoff vil ikke si noe om dødsårsaken før obduksjonsrapporten foreligger.

- Vi sjekker dødsfall som er skjedd i nær tid med dem som skjedde i Våler, uten at vi har noen grunn til å tro at de har noen direkte sammenheng, sier Wold Kristoff til NTB.

Alle de døde, unntatt mannen som ble funnet i Eidskog, skal ifølge politiet være misbrukere.

Nok tragedie

Våler kommune har slitt med flere tragiske hendelser det siste året. I mai i fjor omkom fem russ i en stygg trafikkulykke der russebilen kjørte av veien og tok fyr.

- Vi har hatt nok triste hendelser her nå. Vi får håpe det snart blir noe hyggelig og positivt å fortelle herfra snart, sier ordfører Ivar Arnesen (Sp) til NTB.

Han ble orientert om dødsfallene blant bygdas innbyggere sent mandag kveld. Det første han gjorde var å kalle sammen til møte med alle de berørte instanser tirsdag morgen. Foruten å bli orientert av politiet, la det kommunale kriseteamet fram planer om sitt videre virke i tiden framover.

- For en politiker med bakgrunn fra salg blir dette helt uvirkelig. Jeg føler meg litt ubehjelpelig, men får støtte fra dem som har dette som yrke. Vi har gjort alt vi kan, men likevel skjer dette, sier ordføreren.

- Mer mobile

Kommunen er godt kjent med at det er om lag 40 personer som er tilknyttet et miljø som er belastet med narkotikamisbruk. Av dem igjen betegnes om lag 20 personer som den harde kjernen i miljøet. Det går mest i hasj, men de siste årene har det vært en økning i bruken av andre og tyngre stoffer.

- Ungdom nå om dagen er så mye mer mobile enn tidligere. Det er lettere å reise og det er lettere tilgang på stoff, sier Ivar Arnesen.

Det blir anslått at det i Solør-regionen er omtrent 200 personer som tilhører et narkotikamiljø. Fordi kommunene er små er forholdene små, men det har ikke vært mulig å utrydde miljøet.

- Våler har nettopp ansatt en egen rusmiddelkonsulent som skal samarbeide med de andre i regionen, sier ordføreren.

Rusmiddelkonsulenten er på ferie og var ikke tilgjengelig tirsdag.

-TRAGISK: Ordfører i Våler kommune Ivar Arnesen (Sp) betegner dødsfallene i kommunen som sjokkerende og dypt tragisk.