Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødsfallet politietterforskes

Ingen i helsevesenet tar på seg ansvaret for at en mann blødde i hjel i en ambulanse som ble sendt fra sykehus til sykehus uten å få hjelp: Nå etterforsker politiet saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helsestatsråden vil ha alle svar

- Håper ikke vi sjåførene har gjort feil

- Uakseptabelt, mener assisterende helsedirektør

- Tragisk sak som skal granskes

- Varslet ikke

Etter at Dagbladet skrev om skandalen i går, er helsemyndighetene og de involverte sykehusene, Sentralsykehuset i Akershus, Rikshospitalet og Ullevål sykehus, i full gang med å granske skandalen.

SiA-ledelsen benekter å ha gjort noe galt, men legene ved sykehuset som sto fram i Dagbladet i går, fastholder sin versjon.
- Det er tøft for oss som har stått fram om dette, men nå får vi endelig fokus fra høyeste hold på det som er problemet: De katastrofale forholdene ved sykehuset, mangelen på ressurser og kapasitet. Mannen som døde i ambulansen er bare ett av flere eksempler. Folk dør også i sykehussengene som følge av at de ikke får nødvendig oppfølging, sier Tom Glomsaker til Dagbladet.

Uklart

Etter det Dagbladet får opplyst er dette trolig hendelsesforløpet som endte med at mannen døde i ambulansen:

  • Mannen fikk diagnosen sprukket hovedpulsåre i brystet av sin lokale lege. Dette er en svært alvorlig tilstand, som krever hjertekirurgisk kompetanse. Alvorlige tilfeller skal etter det Dagbladet får opplyst fra SiA-ledelsen gå direkte til Rikshospitalet, og ambulansen ble dirigert dit av ambulanse-sentralen ved Sentralsykehuset i Akershus (SiA).
  • Seinere viste det seg at pulsåren hadde sprukket i magen. Dette kunne SiA selv tatt hånd om, og mannen skulle derfor vært sendt direkte dit. Leger ved SiA mener dette kunne ha reddet mannens liv.
  • På veien til SiA blør pasienten i hjel.

Men mannen kom aldri innenfør dørene på Rikshospitalet. På grunn av kapasitetsproblemer ble han henvist til Ullevål sykehus.

Men heller ikke Ullevål sykehus har hatt den dødssyke pasienten innenfor dørene, for han står ikke oppført i Ullevåls registre. Et sted på veien har ambulansen fått beskjed om å snu og kjøre til SiA, som ligger i Lørenskog, utenfor Oslo. Ingen kunne i går opplyse til Dagbladet hvem som tok denne avgjørelsen.

Ingen kan forklare hvordan den livstruende skadde mannen ble kasteball mellom SiA, Rikshospitalet og Ullevål sykehus.

- Jeg kjenner til at saken har funnet sted, men jeg vil ikke kommentere den i dag, sier direktør Yngve Haugstvedt ved SiA.

Pasienter dør

Overlege Tom Glomsaker ved SiA, en av legene som slo alarm om tilstandene ved sykehuset i gårsdagens Dagblad, fastholder sin kritikk:

Direktør Yngve Haugstvedt og sjeflege Jørgen Jonsbu ved SiA benektet i går kveld at dødsfallet i ambulansen skyldtes plassmangel ved sykehuset.

De sier at pasienten ble sendt direkte til Rikshospitalet fordi SiA ikke har hjertekirurger som trengs ved så alvorlig sykdom.

Sykehusdirektøren innrømmer likevel at intensivtilbudet ved SiA er katastrofalt dårlig.

Omdirigert

Ingen av de ansvarlige ved sykehusene tok i går på seg ansvaret for å ha sendt pasienten videre.

- Vi har undersøkt protokollene våre, og ingen slik pasient har vært hos oss, men en omdirigering kan eventuelt ha skjedd på doktornivå mellom Rikshospitalet og Ullevål, sier sjefslege ved Rikshospitalet, Arnt Jakobsen.

Sjef for klinikk for akuttmedisin ved Ullevål sykehus, Olav Stokland, har heller ikke kjennskap til pasienten. Han mener mannen kan ha blitt sendt tilbake til sitt hjemsykehus hvis tilstanden ikke var livstruende.

- Ifølge det som ble sagt til oss på et møte var både Rikshospitalet og Ullevål sykehus så travelt opptatt med pasienter at ingen av sykehusene hadde tid til å se på pasienten som kom i ambulansen, forteller seksjonsoverlege Arne R. Rosseland ved SiA.

Politietterforskes

Lensmann Jens Bruun i Lørenskog opplyser at saken er under etterforskning. Dagbladet får bekreftet at lensmannskontoret etterforsker saken som et mistenkelig dødsfall.

- Vi fikk saken umiddelbart etter dødsfallet, og vi undersøker nå dødsfallet og omstendighetene rundt det. Vi har mye igjen å se på, så det er for tidlig å si noe konkret om hva vi skal gjøre framover, sier Bruun.

Lensmannen i Lørenskog avventer nå blant annet sykehusets egne granskinger om hva som skjedde da den livstruende skadde mannen ble kjørt fra sykehus til sykehus.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!