Dødsfallet utløste hemningsløs drapsbølge. Dagen etter ble 25 personer henrettet

- Da de så at han lå der, skjøt de ham åtte ganger til.

DRAPSBØLGE I BELÉM: Byen Belém i Amazonas-regionen har blitt rammet av en drapsbølge etter et drap på en politimann. Foto: AGE/ULYSSES/NTB Scanpix
DRAPSBØLGE I BELÉM: Byen Belém i Amazonas-regionen har blitt rammet av en drapsbølge etter et drap på en politimann. Foto: AGE/ULYSSES/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 20. januar ble 29 år gamle Rafael da Silva Costa drept i Belém i det nordlige Brasil.

mistenker delstatsmyndighetene i Pará at drapet på militærpolitimannen kan ha resultert i en drapsbølge. Det skriver Human Rights Watch (HRW).

Ifølge organisasjonen ble totalt 30 mennesker drept i Belém-området dagen etter skuddvekslingen som endte med Costas død.

- Totalt uakseptabelt

HRW oppgir at en rekke av disse drapene framstår som rene henrettelser, og at totalt 25 drap begått den siste tiden blir knyttet til drapet.

- Ethvert drap på en politimann fortjener å bli ordentlig fulgt opp, men hevndrap som skaper frykt i lokalsamfunnet er totalt uakseptabelt, sier Maria Laura Canineu, direktør for HRW i Brasil, i en pressemelding.

Organisasjonen hennes krever at drapene blir fulgt opp på en grundig måte.

Grufulle vitnebeskrivelser

Ifølge påståtte øyenvitner intervjuet i lokale medier, skal ofrene se ut til å være tilfeldig utvalgte.

Overfor Globo, sier en kvinne, bosatt i nabolaget Águas Lindas, følgende:

- En sølvfarget bil stoppet opp, før personene inni bilen spurte han om å ikke løpe. Så skjøt de ham seks ganger. To ganger i hodet og fire ganger i ryggen.

Et annet ikke-navnitt vitne beskriver menn kledd i hetter som angrep en bar. Totalt skal fem mennesker ha blitt skutt under angrepet.

- Sønnen min ble først skutt i brystet, for så å gjemme seg bak en bil. Da de så at han lå der, skjøt de ham åtte ganger til, sier kvinnen til Globo om angrepet.

STOR MISNØYE: Over en million mennesker tok til gatene i Brasil for å vise sin misnøye mot den sittende presidenten Dilma Rousseff. Video: NTB Reuters Vis mer

Utsatte politimenn

Det er uklart om hendelsene beskrevet av vitnene er knyttet til drapet på Rafael da Silva Costa.

Delstatsmyndighetene i Pará har imidlertid informert om at de etterforsker flere drap som knyttes til dødsfallet.

HRW skriver at vold mot politimenn ikke er uvanlig i delstaten.

Kun i 2015 ble 26 politibetjenter drept, samtidig som deres kollegaer har blitt beskyldt for hevndrap.

Den mest beryktede av disse sakene inntraff i november 2014. Da ble 10 mennesker drept av en dødsgjeng ledet av en politimann, ifølge HRW.