Dødsfjellet i Rogaland

Nattens dødsulykke i Kjeragfjellet er ikke det første. To ganger tidligere har basehoppere blitt drept etter å ha kastet seg ut fra det 1000 metere høye fjellet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dødsstatistikk

Siden 1984 er fem mennesker blitt drept i hopp fra fjell i Norge.

5. juli 1999:
En mann omkom i hopp fra Kjerag i Rogaland.

29. juni 1997: Svensk kvinne drept i hopp fra Kjerag i Rogaland.

16. august 1996: Franskmann drept i hopp fra Kjerag i Rogaland.

30. juni 1986: Australier drept i hopp fra Trollspiret i Trollveggen i Møre og Romsdal.

1985: En svenske drept i hopp fra Buraskaret i Trolltindene, Møre og Romsdal.

1985: Finsk statsborger drept i hopp fra Buraskaret i Trolltindene, Møre og Romsdal.

7. juli 1984: Amerikaner drept i hopp fra Stabben i Trolltindene i Møre og Romsdal.

Kjerag er regnet som et av landets mest ettertraktede fjell å drive basehopp fra. Men det er ikke bare i Norge at fjellet nyter respekt. På en rangering som verdens beste basehoppere har utarbeidet kommer Kjerag på tredjeplass, etter El Capitan i USA og Trollveggen i Romsdalen.

Hver sommer blir det gjennomført omlag 2000 hopp i Kjerag. Det er ikke ulovlig, men flere ønsker et forbud. Norges Baseforbund er klar over risikoen, men mener at hvis hoppene gjennomføres i organiserte former og under tilsyn er det tryggere. Forbundet ønsker blant annet et internasjonalt senter for basehopping i området rundt Lysefjorden.

Drepte og skadde

Kjerag har nå krevd tre menneskeliv, og flere er blitt skadd i fjellet. Sommeren 1997 ble en 46 år gammel kvinne drept da hun ble knust mot fjellveggen etter et svev på 700 meter. Kvinnen var en erfaren basehopper med over 2500 basehopp bak seg.

Året før ble en 24 år gammel franskmann drept i fjellet. En tysker filmet hoppet som endte i fjellveggen. Sjokkerte vitner på bakken så franskmannen treffe fjellet og dale livløs ned mot bakken mens fallskjermen løste seg ut.

I fjor ble en basehopper i 30-årene skadet etter at han traff en stein. Han klarte å lande i sjøen, og ble bragt til Sentralsykehuset i Rogaland med alvorlige skader. Basehopperen overlevde.

Hoppkø i framtiden

Stadig flere hopper fra fjell, og trolig vil tallet bare øke i årene framover. Flere medlemmer i Norsk Luftsportsforbund ønsker å fjerne forbundets paragraf om at alle som hopper fra et fjell automatisk blir ekskludert. Regelen ble innført i 1983, men mange mener det er på tide å fjerne paragrafen. Årsaken er at basehopping er blitt tryggere ettersom utstyret til hopperne er blitt bedre.

Dersom eksklusjonsparagrafen fjernes av Norsk Luftsportsforbund vil trolig langt flere fallskjermhoppere forsøke å kaste seg utfor et fjell.