Dødsfristen går ut i kveld

FBI og saudisk politi leter desperat etter det amerikanske gisselet Paul Johnson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tida kan være i ferd med å renne ut for amerikanske Paul Johnson (49). Han holdes som gissel et sted i Saudi-Arabia, og kidnapperne har tidligere truet med å henrette ham innen 72 timer dersom ikke al-Qaida-fanger ble satt fri.

Ingen vet med sikkerhet når videoen ble tatt opp, men fristen løper etter all sannsynlighet ut i kveld.

Leter deperat

FBI har sendt 20 agenter fra USA til Saudi-Arabia. Alle har spesialtrening i gisselsituasjoner, og samarbeider tett med 15 000 saudiske sikkerhetsstyrker. Sammen leter de på spreng etter gisseltakerne.

De saudisk styrkene tror amerikaneren holdes fanget et sted i utkanten av Riyadh, og i natt og i morgentimene i dag har helikoptre svirret over tre ulike områder vest og sør for hovedstaden. Langs bakken patruljerer et stort antall politibiler gatene, og politi foretar omfattende dør-til-dør-aksjoner. Så langt er over 1200 saudiske hus gjennomsøkt.

- Vi bruker til og med brannvesenet, fordi de er lommekjente i sine områder, sa en saudisk tjenestemann i USA til nyhetsbyrået AP.

Ifølge tjenestemannen - som ikke vil stå fram med navn - er det ennå ingen tegn til at spesialstyrkene er på sporet av terroristene.

Det har heller ikke kommet noen livstegn fra Johnson eller kidnapperne hans siden trusselvideoen ble lagt ut på internett på tirsdag.

Skrev til gisseltakerne

Paul Johnson har bodd i Riyadh i mer enn ti år. Han jobber for helikopterprodusenten Lockheed Martin, som er storleverandør til det amerikanske forsvaret. I dagene før Johnson forsvant, ble to andre amerikanere som jobbet i den amerikanske våpenindustrien drept i Saudi-Arabias hovedstad.

Johnsons familie har tidligere stått fram i medier og bønnfalt gisseltakerne om å la ham gå fri.

I går la en av Johnsons saudiske venner ut et brev på flere islamistiske nettsider. Brevet var stilet direkte til terroristene, som ble oppfordret til å la gisselet gå.

Brevet ble seinere lagt ut på sidene til tv-stasjonen al-Arabiya, som bekrefter at de har vært i dialog med brevskriveren. I brevet understreket vennen at drap på uskyldige var uforenlig med islam. Han skrev også at Johnson har uttrykt misnøye med amerikansk utenrikspolitikk, og at han har vurdert å konvertere til islam.

- Jeg vil forbanne dere i alle mine bønner dersom han dere skader ham, advarte brevskriveren.

Johnsons venn signerte med Saad al-Mu'men. Dette er ifølge AP et pseudonym for «Saad den troende».

Bortført

Paul Johnson ble bortført i Riyadh på lørdag for snart ei uke siden. Dagen etter la gisseltakerne - som hevder å tilhøre al-Qaida - ut Johnsons ID-kort på ei islamistisk nettside.

På tirsdag ble et fire og et halvt minutter langt videoopptak fra gruppa lagt ut på nettsida. På videobildene har Paul Johnson bind for øynene, og kidnapperne hadde brettet opp skjorta hans for å vise fram en tatovering på overarmen hans. De bevæpnede og maskerte gisseltakerne tvang amerikaneren til å identifisere seg selv.

«Jeg heter Paul Marshall Johnson, og jeg er amerikansk statsborger. Jeg jobber på et Apache-helikopter.»

På videoen truet terroristene med å drepe Johnson dersom ikke militante muslimer ble sluppet ut av saudiske fengsler. I tillegg krevde de at vestlige statsborgere skulle forlate landet.

- De har 72 timer fra i dag, ellers ofrer vi ham, sa lederen, som kaller seg Abdel Aziz al-Muqrin.

Amerikansk etterretning tror dette er den samme mannen som nylig drepte en tysk og en amerikansk statsborger i Saudi-Arabia.

HÅPER: Familie og venner av Paul Johnson samlet seg til lysvake i går kveld i Port St. John i Florida. Foto: SCANPIX/REUTERS
TRUSSELVIDEO: På denne videoen truet den angivelige al-Qaida-gruppa med å ta livet av amerikaneren innen 72 timer. Videoen ble lagt ut på tirsdag. Foto: SCANPIX/REUTERS
«SLIPP HAM FRI»: Johnsons sønn Paul Johnson III har bønnfalt kidnapperne om å slippe faren fri. Foto: SCANPIX/AP
POPULÆR: Et bilde av den bereiste Paul Johnson er hengt opp i favorittbaren hans i Bangkok.