Dødsfrykt i Istanbul

Dødstallene fortsetter å stige etter jordskjelvet i Tyrkia. Samtidig advarer forskerne om at en nytt skjelv kan komme i - eller i nærheten av - millionbyen Istanbul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi kan overvåke prosessen som følger etter et jordskjelv, men det er umulig for oss å angi nøyaktig tidspunkt for når skjelvet vil komme, sier lederen for Kandilli observatoriet, Ahmet Mete Isikara.

Katastrofevarsel

Et jordskjelv i eller nær Istanbul kan få langt mer katastrofale følger enn jordskjelvet i industriregionen nordvest i landet i august hvor 17000 mennesker ble drept, og rundt 100000 mennesker fortsatt bor i teltleirer.

Seismologene har allerede sendt en kraftig advarsel til myndighetene om å forberede seg på et jordskjelv i Istanbul, hvor bygningsmassen både i byen og i forstedene antas å være for dårlig bygd til å motstå et jordskjelv.

Jordskjelvet fredag kveld nær Düzce i Nordvest-Tyrkia hadde en styrke på 7,2 på Richters skala, og i natt nærmet dødstallene seg 400, mens opp mot 2000 mennesker var blitt skadd, og rundt 300 bygninger ble jevnet med jorda.

Grunnen til at ikke flere ser ut til å ha omkommet denne gangen, skyldes at storparten av husene som falt sammen allerede var ødelagt av skjelvet i august.

Kuttet strømmen

Veier og telefonledninger er blitt ødelagt, og strømtilførselen til store deler av regionen er brutt. Det skyldes både at strømførende ledninger ble ødelagt, samtidig som myndighetene kuttet strømmen til Düzce av frykt for at ødelagte ledninger skulle føre til branner i byen.

Strømtilførselen til sykehusene i området ble imidlertid opprettholdt. Ved sykehuset i Düzce ble alle pasientene likevel evakuert fordi man mente at det var farlig å oppholde seg i bygningen.

Legene måtte deretter utføre operasjoner og annen øyeblikkelig hjelp under åpen himmel.

Dagen før skjelvet i Düzce rammet et skjelv med styrke 5,7 nabobyen Adapazari. Der ble to mennesker drept, en av hjerteslag, og en fordi han hoppet ut av vinduet i panikk. 171 mennesker ble skadd.

Møte i Istanbul

Etter kritikken av myndighetenes beredskap etter det forrige skjelvet kom hjelpemannskapene raskt fram denne gangen.

- Staten skal ta hånd om alle nødvendigheter på flekken, lovet statsminister Bülent Ecevit like før han selv dro til Düzce for å få et overblikk over skadene.

Hjelpemannskaper fra USA, Hellas, Frankrike, Tyskland, Italia, Sverige og Israel er allerede på plass, eller på vei til Tyrkia.

Lørdag morgen ble 14 overlevende gravd fram fra ruinene. Flere ble funnet utover dagen og kvelden, men noen samlet oversikt over hvor mange overlevende hjelpemannskapene har gravd fram, foreligger ikke.

Det er bare noen dager til OSSE skal ha sitt årlige møte, hvor også president Bill Clinton skal delta, i Istanbul, som altså er utpekt som stedet hvor det neste skjelvet vil ramme.

STORBY: Over åtte millioner mennesker bor i Tyrkias største by, Istanbul.