Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødsgata farget av blod dagen etter angrepet: - Å se en knust barnevogn er et forferdelig syn

Fire personer ble drept i gårsdagens terrorangrep mot Stockholm. I dag har politiet åpnet gata hvor en lastebil ble brukt som våpen.

VASKER BLOD: Dagen etter det svenske myndigheter beskriver som et terrorangrep i Stockholm vasker Sven Eric Franson vekk blod fra et inngangsparti. - Man blir veldig berørt, sier Franson til Dagbladet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VASKER BLOD: Dagen etter det svenske myndigheter beskriver som et terrorangrep i Stockholm vasker Sven Eric Franson vekk blod fra et inngangsparti. - Man blir veldig berørt, sier Franson til Dagbladet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): Alarmen gikk klokka 14.53 fredag ettermiddag. En lastebil ble observert i høy fart nedover den travle Drottninggatan i sentrale Stockholm. Foran løp mennesker for livet.

Det var scener lignende det Europa var vitne til i Nice og Berlin i fjor. En lastebil ble gjort om til et våpen i det svenske myndigheter beskriver som et terrorangrep.

MINNESTED: Anders Mårdh (54) jobber like i nærheten av Drottninggatan. I dag satt han seg ned ved minnestedet hvor en livløs kvinne hadde ligget dagen før. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MINNESTED: Anders Mårdh (54) jobber like i nærheten av Drottninggatan. I dag satt han seg ned ved minnestedet hvor en livløs kvinne hadde ligget dagen før. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

I alt fire personer ble drept og ytterligere 15 ble skadet. Åtte av dem var alvorlig skadet lørdag morgen, deriblant et barn.

Vasker opp blod

- Jeg har fått beskjed av sjefen om å vaske opp blodet her. Det er helt forferdelig. Det er helt utrolig at noe sånt kan skje her. Det hører ikke akkurat til hverdagen å måtte vaske bort blod. Man blir veldig berørt, sier Sven Eric Franson til Dagbladet.

Mens restaurantene i Drottninggatan åpner, står Franson og vasker opp en blodpøl inne i oppgangen til bygården.

Store mengder blod ligger smørt utover gata. Intetanende turister spaserer rett over med trillekoffertene sine.

Bor ved åstedet

KAOS: Stefan Ekerhov bor like overfor stedet hvor lastebilen som ble brukt i angrepet, ble kapret. - Det var helt kaos i gata, sier han om scenene som utspilte seg etter angrepet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KAOS: Stefan Ekerhov bor like overfor stedet hvor lastebilen som ble brukt i angrepet, ble kapret. - Det var helt kaos i gata, sier han om scenene som utspilte seg etter angrepet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Lastebilen som ble brukt i angrepet ble kapret noen kvartaler fra der dødsferden endte, ved Åhléns city.

Stefan Ekerhov bor like overfor kapringsstedet. I dag gikk han og avga sin forklaring til politiet.

SKULLE BARE LEVER EN PIZZA: El Hachem Bamhamed skulle levere en pizza rett over gata. Da han var på vei tilbake, kom lastebilen rett bak ham. - Det var snakk om sekunder. Det var sinnssykt, sier han til Dagbladet. Video: El Hachem Bamhamed Vis mer

Da han i går kom ut i gata minutter etter at lastebilen hadde dundret gjennom Drottninggatan, lå det en livløs kvinne der hvor Franson i dag vasket blod. Blodet lå også innover i oppgangen i bygården.

- Det var helt kaos i gata, hvor det lå 3-4 mennesker. Kvinnen, som må ha vært det først offeret, ble det forsøkt å gi livreddende hjelp, sier Ekerhov.

MINNESTED: Utenfor butikken hvor en kvinne ble påkjørt ble det i formiddagstimene lørdag laget et minnested. Her har de første blomsterbukettene blitt lagt ned. Foto: Christian Roth Christensen.
MINNESTED: Utenfor butikken hvor en kvinne ble påkjørt ble det i formiddagstimene lørdag laget et minnested. Her har de første blomsterbukettene blitt lagt ned. Foto: Christian Roth Christensen. Vis mer

Så knust barnevogn

I dag ligger det plast, et teppe og en palle for å dekke over stedet hvor kvinnen ble truffet.

- Jeg så også en sønderknust barnevogn. Jeg vet ikke om det var kvinnens barn, men å se en knust barnevogn er et forferdelig syn, sier han.

Anders Mårdh (54) jobber like i nærheten av Drottninggatan. I dag satt han seg ned ved minnestedet hvor den livløse kvinnen hadde ligget dagen før.

- Jeg så bare mennesker som skrek og løp rundt. I dag er det helt tomt her. Det som er trist, er at det ikke var uventet. Vi har gått og ventet på dette her, sier Mårdh, som også opplevde terroren i Nice på nært hold.

I GÅR OG I DAG: I dag ligger det en pall oppå et plastdekke i gata. Der ble en livløs kvinne meid ned av lastebilen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
I GÅR OG I DAG: I dag ligger det en pall oppå et plastdekke i gata. Der ble en livløs kvinne meid ned av lastebilen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Én pågrepet

I går kveld pågrep svensk politi en 39 år gammel mann i Märsta noen mil utenfor Stockholm, mistenkt for å ha stått bak angrepet. 39-åringen er en usbekisk statsborger og firebarnsfar.

Ifølge politiet tiltrakk mannen seg oppmerksomhet i en butikk i Märsta fordi han oppførte seg merkelig.

Han ble pågrepet noen kilometer unna, langs en landevei i Märsta og skal ha hatt lettere skader.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Da Dagbladet besøkte det aktuelle området fredag kveld, var landeveien sperret av noen hundre meter fra stedet hvor 39-åringen ble pågrepet.

Hva han gjorde akkurat her er uklart. Mannen skal ikke ha bodd i Märsta.

DETTE HAR SKJEDD: 7. april kjørte en lastebil inn i en travel handlegate i Stockholm. Video Expressen / Dagbladet Vis mer

Ifølge Aftonbladet har mannen postet propagandafilmer fra IS på Facebook, samt likt bilder av skadde etter terrorangrepet mot Boston Marathon i 2013. Politiet har bekreftet pågripelsen.

Sikret spor

En person Dagbladet snakket med i går var vitne til etterdønningene av den storstilte politiaksjonen i Märsta hvor blant andre Sveriges nasjonale innsatsstyrke medvirket.

- Jeg kom hit rett etter at han ble pågrepet, sier vitnet, og peker på noen hjulspor i grøfta.

Det er hjulsporene etter politibilen som kjørte den pågrepne mannen raskt fra stedet. Videre forteller vitnet at det var minst ti politibiler tilstede og flere hundepatruljer.