Dødsgåten kan forbli uløst

SANDVIKA (Dagbladet): Selv om Magnus Stangeby Hasleto (19) i går ble funnet omkommet på vel halvannen meters dyp i Sandvikselva, kan guttens død være en gåte som aldri blir løst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vissheten om at Magnus er død, gir etterforskerne flere spørsmål enn svar. I 14 dager har pårørende, venner, lokalbefolkningen og etterforskerne levd i usikkerhet. Selv om Magnus er funnet død, behøver det ikke bety at de vil få sikre svar på hva som skjedde natt til 22. desember.

Hovedproblemet til etterforskerne er at verken vitneobservasjoner, tekniske bevis eller andre opplysninger så langt gir svar på årsaken til at Magnus ble funnet død i Sandvikselva.

Etterforskerne understreket i går at det ikke er noe ved likfunnet som tyder på at Magnus har blitt offer for en kriminell handling. De håper å få flere svar når den foreløpige obduksjonsrapporten er klar i dag eller i morgen. Likevel understreker en rekke kilder overfor Dagbladet at løsningen på dødsgåten kanskje aldri blir funnet.

- Vi vil opprettholde etterforskningsstyrken til vi vet eksakt dødsårsak, sier utrykningsleder Asbjørn Hansen i Kripos.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch understreker at etterforskningen vil fortsette.

- Asker og Bærum-saken er ikke løst. Det er mye som gjenstår, sier Busch til Dagbladet.

Håper på ulykke

Funnet av Magnus har gitt vennene en avklaring, men uhyggen rundt årsaken til dødsfallet ble ikke mindre i går.

- Hva KAN ha skjedd? spurte vennen Paal (19) ved funnstedet, der han tente lys i går kveld. Han tror ikke bråket på festen samme kveld har noe med Magnus' død å gjøre.

- Vi håper det har skjedd en ulykke. Det gjør vi virkelig, sier en venninne av Magnus.

Dette er spørsmålene som fremdeles er ubesvart - selv etter at Magnus er funnet død:

  • INGEN SPOR:
Magnus ble funnet i Sandvikselva, vel 300 meter fra festlokalet. Funnet ble gjort av en dykker fra Oslo Brann- og redningsetat i går klokka 14.30. Dagbladet kjenner til at det i går ikke ble funnet konkrete spor - verken rundt funnområdet eller på liket - som tyder på at politiet nå etterforsker en kriminalsak.

  • HVOR SKULLE HAN?
Etter klokka 03.30 den 22. desember, utenfor festlokalet, er det ikke gjort noen observasjoner av 19-åringen. Det siste livstegnet kan være 03.51, da det ble gjort en oppringning fra Magnus' mobiltelefon, til en kamerats telefonsvarer. Ingen vet hvilken vei Magnus tok fra festen. Ingen vet heller med sikkerhet hvor han skulle. Det finnes minst fire forskjellige veier fra festlokalet til hjemstedet.

Ikke is på elva

Politimester Torodd Veiding ved Asker og Bærum politidistrikt sa til Dagbladet seint i går kveld at det var usikkert om 19-åringens mobiltelefon er funnet. Funnstedet ligger innenfor dekningsområdet der den siste oppringningen ble foretatt.

  • HVORFOR HAVNET HAN I ELVA? 19-åringen ble funnet på halvannen meters dyp. Politiets kriminalteknikere er imidlertid langt fra sikre på at 19-åringen havnet i elva her. Den foreløpige obduksjonsrapporten kan trolig heller ikke med sikkerhet fastslå dette.
  • HVOR HAVNET HAN I ELVA? Tips og vitner har ikke klarlagt dette spørsmålet. Flo sjø kan føre gjenstander langt oppover i elva. Dermed kan Magnus ha havnet i elva ute ved fjorden, eller lenger oppe fra stedet hvor han ble funnet.

- Enkelte steder kan man gå rett over elva når det er fjære, sier nabo Tove Evensen til Dagbladet.

Etterforskerne vil spørre seg om Magnus kan ha blitt dyttet i elva. Er i så fall funnstedet stedet det skjedde?

- Vi har ingenting som kan tyde på at vi får vitneavhør som kan fortelle oss at han ble tippet i elva av noen eller om han falt ut i selv, sier politimester Torodd Veiding ved Asker og Bærum politidistrikt til Dagbladet.

Naboer sier at det ikke var is på elva den aktuelle kvelden.

- Det var en isskorpe på hver side av elva på to-tre meter. Men det var ikke mulig å krysse den denne kvelden, sier nabo Tove Evensen.

  • HVORDAN DØDE HAN?
Den foreløpige obduksjonsrapporten gir sannsynligvis politiet svar på dødsårsaken. Synlige tegn til vold og skader vil raskt bli avdekket av rettsmedisinerne. Den gir videre svar på om Magnus kan ha blitt forgiftet.

I går kveld understreket imidlertid flere av Dagbladets kilder at det ikke er sikkert at obduksjonsrapporten gir noen sikre svar på om politiet står overfor en kriminalsak eller en ulykke.

Rettsmedsinerne kan gjennom blodprøve trolig finne ut hvilken grad av beruselse Magnus hadde.

  • HVORFOR TYNNKLEDD?
Magnus var uvanlig tynnkledd denne bitende desember-kvelden. Det var så kaldt som 10 minusgrader, og 19-åringen hadde bare på seg mørkeblå kortermet Armani-skjorte og grå bukser da han forsvant. Ifølge politiet hadde han disse klærne på seg da han ble funnet død.

Han forlot trolig også bagen med 150 CD-plater han hadde brukt som diskjockey på festen. Politiet er ikke sikre på hvorfor han forlot både ytterjakke og verdifulle CD-plater i festlokalet.

<B>BÆRES BORT: Dykkere fra Oslo Brann- og redningsetat fant liket av Magnus Stangeby Hasleto ved 14.30-tida i går. Den døde 19-åringen ble båret bort fra Sandvikselva klokka 16.29.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer