Dødsgodt?

I Japan dør 50 mennesker hvert år av å spise fiskedelikatessen fugu. Dagbladet prøvde!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

YOKOHAMA (Dagbladet): I bollen foran meg venter altså en piknik med døden. Nevneverdig imponerende ser det hele ikke ut. Sånn sett er både blue fintunfisk, eller norsk laks for den saks skyld, å foretrekke.

Også i smak er fugu en heller beskjeden affære. Fiskekjøttet er hvitt, nesten trevlete og nærmest uten aroma. Altså ikke noe kulinarisk høydepunkt, men det metter. Og bollen er snart tom.

Delikatesse?

I Japan spiser de giftig fisk, som slaktet og tilberedt på feil måte kan ta liv. De betaler til og med rystende summer for den.

Fugu, eller pinnsvinfisk, heter den giftige fisken som tar flere titalls liv hvert eneste år. Den største giftkonsentrasjonen finnes i innvollene, men også fiskekjøttet har giftstoffene i seg.

Midori Ishiguro driver sushibaren Kaisenichiba i Yokohama sammen med ektemannen Junnichi Ishiguro, som mer enn gjerne serverer den giftige fisken.

-  Det er ikke farlig. Bare spis, smiler fru Ishiguro. Hun insisterer på at fugu er en delikatesse og at den overgår det meste som ellers serveres i sushibaren.

Helst rå

For å slakte fisk i Japan må man ha sertifisering. I Hongkong for eksempel går utdannelsen over 10 år. Hvis slaktingen ikke gjøres riktig, kan fugu gå fra å være spiselig til dødelig.

-  Hvis det skjer noe med kundene i Japan som følge av slikt, må restauranten stenge, forteller ekteparet Ishiguro.

Fugu spises helst rå, når den er fersk. Den kan også spises kokt med andre grønnsaker, eller bare dyppet veldig kort i kokt vann. Japanerne elsker den fryktede fisken.

Men nytelsen av måltidet mitt overskygges av en klam nervøsitet. Levende fugu produserer en type cellegift som er 25 ganger sterkere enn den berømte pilegiften curare. Ett milligram av cellegiften dreper.

Krampetrekninger

I verste fall kan man risikere å bryte sammen i krampetrekninger, og restaurantbesøket kan bli det siste måltidet. Til tross for strenge regler for godkjennelse av fugukokker, koster pinnsvinfisken rundt femti japanere livet hvert år.

Så da gjenstår det bare å vente. Klør det? Svir det? Ser jeg et lys langt borte? Passerer livet mitt i revy? Slett ikke. I stedet sitter jeg nesten igjen med en følelse av å ha blitt lurt. Var dette alt?

-  Det var det jeg sa. Ikke noe å bekymre seg for, humrer fru Ishiguro.

JAPANSK RULETT: Ved sushibaren Kaisenichiba i Yokohama serveres delikatessen fugu.
PINNSVINFISK: Fugu er giftig hvis den blir feil tilberedt.