Dødskamp i fjæra

ROLVSFJORD (Dagbladet): Her kjemper den 11 meter lange spermasetthvalen sin døds- kamp i fjæresteinene i Rolvsfjord i Lofoten. I dag ved lavvann blir hvalen trolig skutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men håpet er nok ute for hvalen, som veier mellom 15 og 20 tonn. Den gikk trolig på grunn natt til i går. Giganten vakte oppsikt i Rolvsfjord, som ligger like ved hurtigruteanløpet Stamsund. Turister og lokalbefolkning stoppet opp i regnværet for å følge dramaet. Det enorme dyret ynket seg, forsøkte å snu seg og hadde tydelige smerter. Hvalen var blodig, trolig etter å ha skrapet seg opp, eller etter angrep fra spekkhoggere. Barn plukket markblomster og la dem i fjæresteinene som en siste hilsen til det enorme sjøpattedyret.

For det fantes aldri noen mulighet for å redde dyret. Trolig har det kommet opp i fjæra for å dø.

- Det er ikke uvanlig at spermasetthvaler går på land. Dette kan være et skadet, sykt eller gammelt dyr, og jeg har en teori om at når disse dyrene får vansker med å puste, går de inn på grunt vann for å få luft. Men når de setter seg fast, blir de for tunge til å klare å puste for egen hjelp. Så man kan si at disse hvalene går inn til land for å dø, sier førsteamanuensis og veterinær Egil Ole Øen. Han er landets fremste hval-ekspert og bisto den lokale veterinæren i Lofoten med å avgjøre hva som skulle skje med hvalen.

- Ikke lett

- Når slike ting skjer, er det noen som mener at man må gjøre noe for å få dyret ut på dypt vann igjen, at man må trekke det ut, men dette kan skade dyret mer, og vi vet av erfaring at dyr som trekkes av grunn, ofte svømmer rett opp på land igjen. Dette er jo et dyr som føler smerte der det ligger, og det blir viktig å avlive det så skånsomt som mulig. Det ideelle hadde vært å sprenge det med en granat fra ei hvalfangstskute, men det er ikke mulig i dette tilfellet. Derfor må dyret avlives med ei grovkalibret elefantrifle. Det er ingen lett sak, det her, sier Øen.

For å skåne dyret for mer smerte, må den som skal avlive, skyte meget presist, mot hvalens relativt lille hjerne. I dag venter skytteren på lavvann for å kunne gjøre avlivningen så human som mulig.

Dypdykker

Den fredede spermasetthvalen er tallrik i Nord-Atlanteren og er den vanligste hvalen utenfor Nord-Norge. Tusenvis av turister får hvert år kontakt med spermhvaler på hvalsafari. Hvalen kan bli opptil 50 tonn tung og 15 meter lang. Den er den største tannhvalen og kan dykke utrolig dypt. Det er observert at spermhvaler har satt seg fast i telegrafkabler på 1300 meters dyp, og den kan være under vann uten å puste i over én time.

anders.hagen@-dagbladet.no

SMERTEFULLT: Den strandede hvalen slo med halen og forsøkte å snu på seg. Folk kunne høre at den ynket seg i smerte. I dag blir han trolig avlivet.