Dødskamp mot løpsk motor

ÅLESUND (Dagbladet): To menn ble kastet over bord da en kraftig påhengsmotor løsnet fra båten. En av mennene fikk skjorta i propellen og ble dratt mot bunnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha kjempet under vann, kom mannen i 40-åra seg løs fra motoren, trolig på vel ti meters djup, før han klarte å komme seg til overflaten. Han pådro seg store skader i brystkassa, beinet og ansiktet etter kampen mot påhengsmotoren på 30 hestekrefter. «Dødmannsknappen» fungerte ikke og motoren gikk lenge etter at den løsnet fra båten.

- Alt skjedde så fort. Alt var helt uvirkelig. Jeg har fortsatt ikke fordøyd den svært dramatiske hendelsen, sier Arnt Rønning, tredjemann om bord i den 16 fot store plastbåten. Han klarte å klamre seg fast, fordi han satt fremme i baugen.

Havblikk

- Jeg syntes det gikk en evighet før han som ble mest skadd kom til overflaten. Slik jeg ser det i ettertid, var det et under at det gikk så bra som det gjorde. Fisketuren vår kunne ha endt i en tragedie, sier Arnt Rønning.

Alle de tre om bord i den åpne plastjolla var vante sjøfolk fra Mauseidvåg i Sula ved Ålesund. De hadde satt garn og gikk med full fart på nesten stille hav da det ufattelige skjedde.

- Etter at jeg fikk summet meg, så jeg at festet for motoren lå løst i båten. Jeg kan ikke forstå annet enn det må ha løsnet og ført til at båten krenget kraftig og kastet de to på sjøen, sier Rønning.

Båten hadde trolig en fart på mellom 20 og 25 knop.

- Jeg antar at båtens manglende sjøegenskaper kombinert med høy fart og svakhet i motorfestet er årsaken til det som skjedde, sier Rønning.

Stanset ikke

Alene i båten vinket Rønning til båter som gikk forbi i full fart uten å stanse.

- Jeg er sjokkert over at båter ikke stanser for å yte assistanse. Noen av båtene som gikk forbi må ha sett at jeg vinket i nød, sier Rønning.

Sjukehuset i Ålesund ble varslet og et redningshelikopter hentet mannen som var hardest skadd.

- Hendelsen var svært dramatisk. Den mest skadde hadde blant annet en stor rift i brystkassa under ei sundrevet skjorte. Om «dødmannsknappen» på motoren hadde fungert, skulle ikke dette ha skjedd, mener Lidvar Eikrem.

Ved sjukehuset i Ålesund får Dagbladet opplyst at tilstanden er stabil, men ikke livstruende for mannen som ble hardest skadd.

OVERLEVDE: En mann I 40-åra overlevde da han ble trukket under vann av en påhengsmotor som sleit seg I 25 knops fart: