Dødskos

Har du satt bålet på bordet?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VI ER MANGE som fyrer opp peisbålet på bordet i jula, Og fordi vi er inne i uka som statistisk sett har tre ganger så mange branner i norske hjem som ellers i året, skal du merke deg følgende: Foreløpig er 66 personer omkommet i branner dette året. Elleve mer enn i fjor. Norge er verdens ledende nasjon i forbruk av stearinlys pr. innbygger. Og - hjemmekosen i mørketida med levende lys er direkte livsfarlig. Eller sagt på en annen måte: Kast de ufyselige lysmansjettene i bøtta, selve ursymbolet på dårlig smak. Selveste dødsfella. Like skummel som en adventsstake i tre med fire lys og lysmansjetter. Eller en krans med kongler, granbar, lysmansjetter og stearinlys. Du kan like godt utstyre deg med et flammende peisbål på stuebordet. Så slutt å leke pyroman for julekosens skyld og gjenta etter meg: Lysmansjetter er det styggeste jeg vet.

VI SOM BOR i bygård kjenner det hver jul. En litt krypende angst for at naboen i etasjen under har adventskrans med stearinlys og granbar. Og hver jul lar vi det være. Lar være å banke på og spørre om han faktisk har pyntet til jul med lysmansjetter av treperler og rød og grønn filt? Eller foretrekker han et lite motbydelig, knusktørt og naturfarget bastskjørt rundt hver eneste lysestake i leiligheten, et slags stemningsskapende julenek etter idé fra et overlesset ukeblad som heller ikke unnslår seg for å gi oss oppskriften på lysmansjetter i peddik? Jeg vet faktisk ikke hva slags elendighet folk har fantasi nok til å kline rundt lysene sine. Bare at jeg her og nå har startet folkebevegelsen mot lysmansjetter. Nei, vi er ikke bevæpnet. Ennå.

AVTREKKSVIFTE. Jeg visste det ikke, men da jeg ringte Norsk Brannvernforening for å hente støtte til folkebevegelsen pluss argumenter mot lysmansjettene, fikk jeg vite at avtrekksvifta over komfyren også trenger vår oppmerksomhet. Hvis den ikke reingjøres skikkelig fungerer den nemlig som ei lunte, impregnert med brennbart fett, fra kjøkkenet og gjennom resten av bygningen. Et par drypp fra en ikke reingjort kjøkkenvifte, ned på en overopphetet kokeplate, og - svosj. Fort går det også. Dessverre er det som preger julefeiringen hos oss at vi skal ha det så utrolig koselig i heimen. Og dermed gjelder det å fylle stua til taket med nisser og pappengler, mose, lysmansjetter, feite avtrekksvifter, kongler, smultgryter, bjørkepinner til pinnekjøttet, seljefløyter og lysmansjetter, granbar og lysmansjetter og stearinlys i konglekrybben. Det er derfor det er heimen som brenner. Hører dere?

HVIS HOMSEPATRULJENs juleteam kunne tenke seg å gjøre en innsats for å strippe norske hjem for maksimalistisk og dårlig julepynt i den hensikt å gi begrepet kos et mindre brennbart innhold, skal jeg la være å snakke om rakettvern til nyttårsaften. Uansett er lysmansjetter i strid med alt vi vet om menneskets betingelser for å leve et lykkelig liv. Det står i Bibelen, tror jeg.