JUDAS KYSS: Erich Honecker mente etterpå at DDR-statens sammenbrudd var "drittsekken Gorbatsjovs" skyld.  Her kysser de to statslederne hverandre i anledningen av 40-års markeringene for grunnleggingen av DDR - få uker før Murens fall.  Bildet er tatt på DDR-museet i Berlin. Foto:Asbjørn Svarstad
JUDAS KYSS: Erich Honecker mente etterpå at DDR-statens sammenbrudd var "drittsekken Gorbatsjovs" skyld. Her kysser de to statslederne hverandre i anledningen av 40-års markeringene for grunnleggingen av DDR - få uker før Murens fall. Bildet er tatt på DDR-museet i Berlin. Foto:Asbjørn SvarstadVis mer

«Dødskysset»

Han bygde terrorstaten DDR, han bygde «Muren». Han gikk med i dragsuget da alt kollapset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

BERLIN (Dagbladet): -Vi skulle ha gått kjempende under, noterte en forbitret Erich Honecker mens han i august 1992 satt varetektsfengslet i Berlin.

Den tidligere partiformannen og sjefen for sentralkomiteen i det tyske arbeider- og bondeparadiset DDR var knappe tre år tidligere blitt presset ut etter 17 år ved makten.

Og da at DDR tre uker senere brøt sammen, måtte Honecker og kona bokstavelig talt søke ly hos en protestantisk prest. Men også livet på prestegården ble usikkert, da myndighetene i det gjenforente fedrelandet begynte å interessere seg for den tidligere generalsekretærens rolle i bygging av «Muren».

Og lang verre, sett med Honeckers øyne: Undersøke mistanken om at han personlig kunne holdes ansvarlig for ordren om å skyte mot alle som forsøke å rømme over til Vest-Tyskland. 

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn