«Dødskysset»

Han bygde terrorstaten DDR, han bygde «Muren». Han gikk med i dragsuget da alt kollapset.

JUDAS KYSS: Erich Honecker mente etterpå at DDR-statens sammenbrudd var "drittsekken Gorbatsjovs" skyld.  Her kysser de to statslederne hverandre i anledningen av 40-års markeringene for grunnleggingen av DDR - få uker før Murens fall.  Bildet er tatt på DDR-museet i Berlin. Foto:Asbjørn Svarstad
JUDAS KYSS: Erich Honecker mente etterpå at DDR-statens sammenbrudd var "drittsekken Gorbatsjovs" skyld. Her kysser de to statslederne hverandre i anledningen av 40-års markeringene for grunnleggingen av DDR - få uker før Murens fall. Bildet er tatt på DDR-museet i Berlin. Foto:Asbjørn Svarstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet): -Vi skulle ha gått kjempende under, noterte en forbitret Erich Honecker mens han i august 1992 satt varetektsfengslet i Berlin.

Den tidligere partiformannen og sjefen for sentralkomiteen i det tyske arbeider- og bondeparadiset DDR var knappe tre år tidligere blitt presset ut etter 17 år ved makten.

Og da at DDR tre uker senere brøt sammen, måtte Honecker og kona bokstavelig talt søke ly hos en protestantisk prest. Men også livet på prestegården ble usikkert, da myndighetene i det gjenforente fedrelandet begynte å interessere seg for den tidligere generalsekretærens rolle i bygging av «Muren».

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer