Dødslegen Shiro Ishii eksperimenterte med biologiske våpen på hundretusener av mennesker

Etter krigen lot amerikanerne han slippe unna i bytte mot forskningsresultatene.

Medalje: Japans statsminister Hadeki Tojo belønnet dr. Ishii med en medalje for det biologiske våpenprogrammet. Under krigsoppgjøret ble Tojo dømt til døden. Illustrasjon: US Army/Wikimedia Commons
Medalje: Japans statsminister Hadeki Tojo belønnet dr. Ishii med en medalje for det biologiske våpenprogrammet. Under krigsoppgjøret ble Tojo dømt til døden. Illustrasjon: US Army/Wikimedia Commons Vis mer
Publisert

I desember 1947 mottok Pentagon en topphemmelig rapport fra Tokyo. Rapporten var signert to utsendte eksperter på biologisk krigføring:

«Denne forskningen vil gi oss avgjørende nye kunnskaper. Japanske forskere har brukt mange år og millioner av dollar på arbeidet. Vi har selv ikke kunnet skaffe slik informasjon i våre laboratorier på grunn av motviljen mot eksperimenter på mennesker. Vi håper at individer som frivillig har gitt denne informasjonen slipper ubehag på grunn av dette.»

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer