Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødslek blant surfere i livsfarlig orkan

Oppsøker ekstremstormen Jimena. - Det er et adrenalinrush, sier Ben Saltzman (28).

DØDSLEK: Turister oppsøker strendene langs Mexicos halvøy Baja California, i påvente av at den ekstremt farlige orkanen Jimena skal komme. - Vi strever mye med surferne, sier badevakt Roman Dominguez til AP. Foto:  REUTERS/Alejandro Acosta/Scanpix
DØDSLEK: Turister oppsøker strendene langs Mexicos halvøy Baja California, i påvente av at den ekstremt farlige orkanen Jimena skal komme. - Vi strever mye med surferne, sier badevakt Roman Dominguez til AP. Foto: REUTERS/Alejandro Acosta/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tusener av mennesker flykter fra den ekstremt farlige orkanen Jimena, som med vindstyrker nær 250 kilometer i timen er hårsbredder fra å nå dødelig Kategori 5-status.

Orkanen, den kraftigste så langt i årets Stillehavs-sesong, marsjerer inn mot kysten av Mexicos ferieyndling Los Cabos på Baja California-halvøya. Meteorologer frykter at den kan renske turistområdet innen tirsdag morgen, lokal tid, melder Associated Press (AP).

Myndighetene forsøker - i mange tilfeller forgjeves - å overtale over 10 000 mennesker til å evakuere. Men noen gjør det totalt motsatte av anbefalingene; surfere hopper ut i de meterhøye bølgene som hamrer strendene.

- Adrenalinrush
Clay Hurst (52) og Ben Saltzman (28) sier «de vil være midt i» stormen, som er av en styrke de aldri før har opplevd.

- Vi fikk oppfordringer om å dra, men vi ville være her. Jeg har alltid ønsket å være i en... en virkelig stor en, sier Hurst til AP.

FLYKTER: Arbeidsledige Miguel Angel Juarez tar med seg sine få eiendeler. Han tar ingen sjanser nå Jimena nå treffer. Foto: Scanpix/AP Photo/Guillermo Arias
FLYKTER: Arbeidsledige Miguel Angel Juarez tar med seg sine få eiendeler. Han tar ingen sjanser nå Jimena nå treffer. Foto: Scanpix/AP Photo/Guillermo Arias Vis mer

- Det er et adrenalinrush, legger Saltzman til, etter en svømmetur i tre til fire meter høye bølger. Ifølge National Hurricane Center forventes det en farlig stormflo som i tillegg til bølgene vil føre til «betydelig flom langs Baja California-kysten».

Badevakt Roman Dominguez ved Cabo San Lucas' brannvesen opplyser at det er umulig å hermetisere strendene for personer som velger å sette livet på spill i stormen.

- Vi strever mye med surferne, sier Dominguez.

Tvangsevakueres
Mange innbyggerne i de fattige distriktene, eller slummen, som bor i skur bygget av siv, plast, treverk og tepper, tør ikke å flykte av frykt for at de få eiendelene blir plyndret.

RØDT: Et infrarødt satellittbilde fra National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) viser omfanget av den intense orkanen. Foto: AP Photo/NOAA/Scanpix
RØDT: Et infrarødt satellittbilde fra National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) viser omfanget av den intense orkanen. Foto: AP Photo/NOAA/Scanpix Vis mer

Myndighetene, som kjører rundt i distriktene og advarer befolkningen med roperter, sier de vil iverksette tvangsevakuering.

- Vi starter med å oppfordre folk om å dra... det vil komme en tid hvor det blir obligatorisk, sier Garibaldo Romero fra de lokale myndighetene til AP.

Arbeidsledige Miguel Angel Juarez (40) frykter stormen som nærmer seg.

- Jeg blir ikke her. De sier at hele gata blir en elv når det regner, sier han til AP, mens han pakker klær, en gassgrill og gjør seg klar til å flykte med familien.

Forventer drepte og skadde
USAs National Hurricane Center definerer en Kategori 4-orkan som Jimena slik: «Det forventes ekstremt farlige vinder som fører til dramatiske ødeleggelser. Vegger og tak på hus vil svikte. Mobile hjem vil bli fullstendig knust. Folk som blir truffet av gjenstander vil bli skadd eller drept.»

Om Jimena intensiveres til en Kategori 5 før den treffer land så vil konsekvensene bli «katastrofale», ifølge definisjonen.

Lavtrykket i sentrum av Jimena ligger for øyeblikket på 931 hektopascal (hPa). Til sammenlikning var 2005-orkanen Katrina, blant de fem dødeligste i USAs historie, nede på 902 hPa.

BLIR TRUFFET: Baja California-halvøya ligger midt i veien for Jimenas varslede bane. Grafikk: Tropicalstormrisk.com
BLIR TRUFFET: Baja California-halvøya ligger midt i veien for Jimenas varslede bane. Grafikk: Tropicalstormrisk.com Vis mer

Rekordorkan
Jimena har allerede tangert fire rekorder på grunn av sin dramatiske utvikling etter dannelsen 29. august.

Den intensiverte fra et tropisk lavtrykk til en Kategori 3 på Saffir-Simpson-skalaen på bare 30 timer; tropisk storm til Kategori 3 på 24 timer; tropisk lavtrykk til Kategori 4 på 36 timer og tropisk strom til Kategori 4 på 30 timer. Disse rekordene deler den med 2002-orkanen Elida.

Den er i tillegg den sterkeste stormen i Øst-Stillehavet siden 2002-orkanen Kenna, og den sterkeste stormen på den vestlige halvkule siden 2007, ifølge Wikipedia.

NÆRMER SEG: Jimena ligger nå sør for Baja California-halvøye i Mexico. Myndighetene frykter det verste når stormen treffer. Foto: REUTERS/National Oceanic and Atmospheric Administration/Scanpix
NÆRMER SEG: Jimena ligger nå sør for Baja California-halvøye i Mexico. Myndighetene frykter det verste når stormen treffer. Foto: REUTERS/National Oceanic and Atmospheric Administration/Scanpix Vis mer
TAR INGEN SJANSER: Innbyggere spikrer treplater over butikkvinduer. Foto: AP Photo/Guillermo Arias/Scanpix
TAR INGEN SJANSER: Innbyggere spikrer treplater over butikkvinduer. Foto: AP Photo/Guillermo Arias/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling