Dødslek på ferieveiene

Stadig flere tas for lovbrudd i trafikken. Nå håper politiet at fellesferien ikke skal ende i en dødshelg på veiene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne helga er det mange som reiser hjem fra ferie, og det kommer til å være tett trafikk bort fra de mest populære feriestedene. I tillegg er det mange som kommer på helgebesøk.

UP-sjef Odd Reidar Humlegård ber derfor innstendig om at folk oppfører seg på veiene.

-  De minuttene man tjener inn på offensiv kjøring, bør man prøve å hente inn på andre arenaer, sier han.

Flere atferdsfeil

I første halvdel av 2004 ble rundt 470 000 bilister stoppet av utrykningspolitiet (UP). Rundt ti prosent fikk førerkortet inndratt, ble anmeldt, fikk et forenklet forelegg eller gebyr.

Dette er i gjennomsnitt 250 personer per dag.

Ifølge UP er det såkalte atferdsfeil som øker mest. Det vil si altfor høy fart, farlige forbikjøringer, for kort avstand til bilen foran, å ikke overholde vikeplikten og kjøring på rødt lys.

Økningen av slike tilfeller har steget fra 7523 i første halvår for to år siden til 11 911 første halvår i 2004.

Det er en økning på nesten 60 prosent.

-  Ei mindre gruppe

UP-sjef Odd Reidar Humlegård er betenkt over utviklingen, og tror den både skyldes økt fokus fra politiet og en mer aggressiv kjørestil. En trend som også politiet i EU-systemet har lagt merke til.

-  Det er en mindre gruppe sjåfører der ute som tar for lett på trafikkreglene, sier Humlegård.

Han mener slike handlinger ikke blir godtatt i hverdagen ellers.

-  De oppfører seg på en måte som ikke blir akseptert andre steder i samfunnet. Du ser for eksempel ikke folk som sniker i køen på supermarkedet, sier UP-sjefen.

Patruljer på veien

UP tar ikke ferie om sommeren, og legger store ressurser i å ta fartssynderne på sommerveiene. Både uniformerte og sivile patruljer vil denne helga være ute på de mest trafikkerte veiene.

-  Aggressiv kjøring er både ulykkesskapende, i tillegg til at det skaper et urolig trafikkbilde. Nå om sommeren er ofte sjåfører slitne og irriterte fra før, og kombinert med tett trafikk øker offensiv kjøring faren for ulykker. Vi oppfordrer nå bilistene til å oppføre seg på vei hjem, slik at dette ikke blir ei dødshelg, sier UP-sjefen.

Prikkbelastning er nytt av året, og Humlegård tror dette vil ha en positiv effekt på sikt.

-  Nå kan ikke lenger bilister betale seg unna, sier han.

Trygge råd

Enten folk er på vei til eller fra ferie, vil de fleste fram så fort som mulig. I varmen blir sjåførene enda mer stresset.

Trygg Trafikk ber bilistene tenke på følgende råd i den tette sommertrafikken:

Ta det rolig! Beregn god tid, og sørg for å være uthvilt. Del på kjøringen hvis mulig.

Følg køen, unngå stress og unødvendige forbikjøringer.

Bruk speilene, og følg med på trafikken bak.

Ta pauser og drikk godt med sukkerfri væske. Du mister mye væske i sommervarmen. Husk at varme og fet mat gjør deg trøtt.

Ta hensyn til barna. Ta med musikk og spill, og stans hvis de blir urolige.

Kjør ut til siden og stans hvis du vil se nærmere på noe langs veien.

FORBI I SVING: På denne strekningen utenfor Sandefjord har det skjedd mange stygge ulykker. Her filmer politiet en person som kjører forbi en lastebil i en sving med dobbel heltrukken sperrelinje.
NESTENULYKKE: I midten av juli bli politipatruljen forbikjørt av denne bilen. I motgående kjørefelt kommer en bil, som ikke er langt unna. Ett sekund seinere krysser disse bilene hverandre.
b> FARLIG FORBIKJØRING: Denne sjåføren mistet for fire dager siden lappen både på grunn av forbikjøring og fart på E18 i Vestfold. Snitthastigheten var på 108 km/t, og han kjører forbi en buss og to biler rett før en sving.
DOBBEL FART: Her blir ei 19 år gammel jente målt til 141 km/t i 70-sonen. Råkjøringen skjedde for to dager siden utenfor Drammen.