Dødsmaneten krevde nok et offer

En amerikansk turist døde i helgen i Australia, etter å ha blitt brent av en sjelden manet. Robert King fra delstaten Ohio mistet livet under bading utenfor den australske østkysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 44 år gamle King svømte i farvannet ved det store korallrevet Great Barrier Reef, da han ble brent av maneten av typen irukandji. Disse manetene er på størrelse med en tommelfingernegl, men har opp til en meter lange og svært giftige tentakler.

I januar i år omkom den 58 år gamle briten Richard Jordan etter at han ble brent av samme type manet i det samme området. Giften fra maneten forårsaker intens svie og kramper som er blitt sammenlignet med fødselsveer, kvalme og lammelse.

I Robert Kings tilfelle utløste manetgiften også en rask stigning i pulsen og blodtrykket, som i sin tur førte til hjerneblødning.

- Han var dessverre en av dem som har svært høyt blodtrykk, og det utløste et slag, sier den australske legen Peter Fenner.

I perioden fra november til mai hvert år behandler australske leger vanligvis rundt 30 mennesker som er blitt brent av irukandji-maneter. I år har sterk og vedvarende østavind ført til at antallet var kommet opp i 79 tilfeller allerede ved utgangen av januar.