Dødsmyggen tok to nye liv

Myggen som bærer West Nile-viruset skaper panikktilstander i USA. Viruset kan spres til Skandinavia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To nye offer har omkommet etter å ha blitt stukket av myggen. 251 mennesker har blitt syke, og myndighetene tror at hele 1000 personer kan ha blitt smittet av myggen.

Rammer eldre og syke

West Nile-viruset overføres av mygg som har levd på syke fugler. Viruset fører til feber, muskelsmerter og i noen tilfeller hjernehinnebetennelse.

De fleste som stikkes av myggen blir ikke dødssyke. De får influensalignende symptomer. Men viruset kan også føre til dødelig oppsvulminger i hjernen. Dette rammer i første omgang svake og eldre.

Dette er det verste tilfelle av spredning som er kjent. I 1999 havnet 55 personer på sykehus og sju personer døde i USA. Siden den gang har 24 omkommet.

Denne gangen er det Loisusiana som er verst rammet. Over 100 personer har blitt syke. Viruset finnes nå i over 30 amerikanske delstater. I går kom det beskjed om at det også har spredd seg til Colorado og Wyoming.

- Det er ingen grunn til panikk. Vi har siden forrige sommer vært forberedt på at dette kommer hit til oss også, sier lege Brent Sherard i Wyoming.

Befolkningen i de rammede delstatene anbefales å bruke langermede gensre og langbukser når de beveger seg utendørs.

Ikke i Skandinavia så langt

- Dette er et virus som har spredd seg fra Afrika til Europa. Det har vært her til alle tider, sier myggekspert Reidar Mehl i Folkehelsa til Dagbladet.no.

Hvert år registerers noen tilfeller også i Europa. Forskerne holder nå nøye øye med myggen, og frykter at den kan spres til Skandinavia.

- Det registeres flere tilfeller av myggen i Europa hvert år, men ingen i Vest-Europa så langt, sier Mehl.

Hans svenske kolleger har satt i gang en intensiv jakt på viruset som fraktes med fugler og mygg.

- Vi har grunn til å tro at myggviruset er på vei hit, sa myggforsker Jan Lundström ved Uppsala universitet til Expressen i juni.

Frykten er at viruset kommer med årets trekkfugler mot slutten av sommeren. Ifølge den norske myggforskeren har vi til nå sluppet unna plagen trolig på grunn av typen mygg som finnes her til lands.

Han tror vi kan komme til å oppleve tilfeller av dødsmygg-relaterte dødsfall i Norge, men ikke i like stort omfang som i USA og i Sør- og Mellom-Europa. 50 personer døde i Bukarest i Romania i 1996, og også så langt nord som Frankrike har dødsmyggen herjet.

Les også:

Fire drept av dødsmyggen

The Division of Vector-Borne Infectious Diseases

<B>SALGET AV MYGGMIDDEL EKSPLODERER:</B> Her viser helsearbeider Vincent Purvis mygggift.
SPRER GIFT FRA MYGGKANONER:</B> 30 delstater i USA er rammet av viruset.
FØLGER DØDSMYGGEN NØYE:</B> Myggekspert Reidar Mehl ved Folkehelsa.