Dødspølse ble solgt på danskebåt mellom Oslo og København

Var en del av frokostbuffeten fram til i går.

BLE SOLGT PÅ DANSKEBÅTEN: Lammerull forårsaket listeriautbrudd i Danmark. DFDS Seaways opplyser i dag at kjøttet ble solgt på deres skip mellom Oslo og København fra den 28. april i år - og fram til i går. Foto: Andreas Hagerman
BLE SOLGT PÅ DANSKEBÅTEN: Lammerull forårsaket listeriautbrudd i Danmark. DFDS Seaways opplyser i dag at kjøttet ble solgt på deres skip mellom Oslo og København fra den 28. april i år - og fram til i går. Foto: Andreas HagermanVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Tolv personer er døde etter et listeriautbrudd i Danmark. Smittekilden er lammerull fra produsenten Jørn A. Rullepølser A/S. Til sammen 20 personer har blitt syke etter å ha fått i seg bakterien.

DFDS Seaways oppgir i dag på sine nettsider at produktene fra denne produsenten er solgt på skipene mellom Oslo og København fra den 28. april.

- Produktene fra denne produsenten er blant annet solgt fra butikkene om bord på DFDS sine skip mellom Oslo og København. Det er også servert produkter fra den samme produsenten i vår morgenbuffet, skriver selskapet på sine nettsider.

- Ble fjernet umiddelbart Administrerende direktør Roar Funderud i DFDS Seaways forteller til Dagbladet at kjøttet ble fjernet umiddelbart etter at de ble gjort kjent med saken i går.

- Vi ble kontaktet Fødevarestyrelsen i Danmark i går etter at de hadde hatt kontroll hos leverandøren, og funnet spor av bakterien. Da ble vi, som alle andre kunder, bedt om å fjerne alle produkter fra leverandøren fra hyllene. Det er standard prosedyre. Det har vi gjort. Det gjorde vi i går, sier Funderud til Dagbladet.

Rederiet opplyser at det ble solgt 125 pakker av pålegget om bord i butikken før det ble fjernet i går.

Ifølge den danske Fødevarestyrelsen kan syke og svekkede personer bli syke av bakterien. DFDS Seaways skriver at de derfor oppfordrer alle som har kjøpt rullepølser fra skipenes butikk eller restauranter etter den 28. april om å være oppmerksomme på den danske Fødevarestyrelses informasjon om dette.

Del av frokosten - Vi er i løpende kontakt med Fødevarestyrelsen i Danmark og Mattilsynet i Norge, sier Funderud til Dagbladet.

-  Hvor mange av deres reisende kan ha spist kjøttet?

- Vi har også servert produktet fra samme leverandør på frokostbuffeen vår. Og det er en del av våre reisende som spiser frokost om bord — som i sin tur kan ha spist produktet fra denne leverandøren.  

- Og det gjelder fram til i går?

- Ja. Det er viktig for oss å informere om dette nå. Vi ønsker å ta vare på våre passasjerer, så da vi fikk vite om dette handlet vi umiddelbart. Våre passasjerer skal ha best mulig informasjon hele tiden, sier Funderud.

- Produktene er trukket tilbake av leverandøren og er fjernet fra våre skip og det norske Mattilsynet er orientert i saken, oppgir DFDS Seaways også i sin pressemelding.

Mattilsynet: - Ikke spis det Mattilsynet skriver følgende på sine nettsider:

- Noen av fergeselskapene mellom Norge og Danmark opplyser at de har servert dette produktet på frokostbuffeen og også solgt det i sin matbutikk. DFDS har nå fjernet produktet helt og lagt ut informasjon om dette på sine nettsider.

- Vi kan heller ikke utelukke at produktene har blitt solgt i Sverige. Har du handlet kjøttrullpålegg i Sverige, ber vi deg sjekke om de står oppført på Fødevarestyrelsens liste over produkter solgt direkte til forbruker, og gjør de det, bør du kaste pakken.

Mattilsynet sa til Dagbladet i går at de oppfordrer privatpersoner om å sjekke kjøleskapet.

- Vi ber alle som har handlet mat i Danmark i det siste om å følge nøye med på informasjonen fra danskene. Ta gjerne en titt i kjøleskapet og se om du har noen kjøttprodukter du har handlet i Danmark i det siste. Skulle det være tilfelle anbefaler vi at du ikke spiser det inntil videre, sier Turid Berglund, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Dagbladet følger saken.