Dødsprovosert av Røkke

Det er ikke utsiktene til store pengebeløp som er årsaken til at småaksjonærene i Aker RGI er forbannet på Kjell Inge Røkkes tvangsinnløsning. De har helt andre motiver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er dødsprovosert av å bli overkjørt og tvangsinnløst av en som ikke har rett til det. Jeg synes det er svært imponerende at så mange aksjonærer står opp mot Røkke, sier Gunnar Jørgensen, direktør i Aksjesparerforeningen.

- De tar også en økonomisk risiko ved å gå til sak. Jeg synes det er godt at folket stiller opp og slåss når flere av storaksjonærene ikke er villige til å gjøre det. Dette trenger vi mer av, noen som står opp for det som er rett og riktig.

- De økonomiske motivene er ikke det overordnede her. Hvis man får utbytte, får man pengene direkte utbetalt. Enkelt fortalt vil det redusere innløsningskursen tilsvarende, slik at man kanskje kommer ut med det samme. Men vi har heller aldri sagt at det er så fryktelig lurt å få et utbytte. Likevel er det økonomi i det.

Poenget her er at det også er skattemessige fordeler ved å bli sittende til over årsskiftet og få såkalt RISK-regulering, sier Jørgensen.

Han mener at kampen egentlig står om tilliten og troverdigheten til aksjemarkedet.

Rått løp


I går var det ny behandling, såkalte muntlige forhandlinger, i Oslo namsrett, etter at Kjell Inge Røkke fastholder at han kan tvangsinnløse de over 9000 aksjonærene selv om Næringsdepartementet ikke er ferdig med sin behandling.

- Med det hastverket Røkke har hatt, og med et så rått løp som han har kjørt, er det vanskelig å se at motivet kan være noe annet enn å få et grep om pengesekken i Aker RGI, sier Birger Nilsen.

- Det er vanlig saksgang. Det foreligger ingen konkrete planer om utbetaling av utbytte fra Aker RGI, sier Gudmund Knudsen, BAHR-advokat for Røkke-selskapet TRG.

Ifølge Dagens Næringsliv har Røkke i sin låneavtale med Sparebanken NOR og DnB avtalt å tilbakebetale rundt 2,7 milliarder kroner før 15. desember. Dermed er det skapt forventninger om at Røkke trenger et tilsvarende stort utbytte i de nærmeste ukene for å betale ned gjelda. Hvis Røkke ikke får gjennomslag for tvangsinnløsning av aksjonærene, må han dele utbyttet med de resterende aksjonærene. Men økonomisk tjener aksjonærene likevel ikke stort på dette, for utbyttet reduserer verdien på aksjene, og vil bli trukket fra den prisen de vil få for aksjene sine når de blir innløst. Hvis det blir vedtatt et utbytte på 20 kroner per aksje, vil aksjonærene dermed få rundt 20 kroner mindre for hver aksje.

Ikke pengene


- Det er riktig at småaksjonærene ikke har noen stor økonomisk gevinst i sikte som følge av denne rettssaken. Ingen av dem jeg har snakket med har særlig håp om det. Deres motivasjon er primært lang tids oppsamlet frustrasjon og forbannelse. De vil rett og slett ikke la seg overkjøre. Derfor vil de ikke gi slipp på sin eierposisjon i Aker RGI før forutsetningene er til stede, sier Birger Nilsen, advokat for de 1130 småaksjonærene i Aker RGI.

Like mange har denne uka har fått medhold i at Røkke ikke kan tvinge til seg aksjene deres før Næringsdepartementet er ferdig med sin vurdering av Røkkes oppkjøp i Aker RGI fra 63,7 til over 90 prosent av aksjene.