Gjensidige vil ha pengene tilbake:

Dødsraset kan havne i retten

Ansvaret for å ha utløst dødsraset i Sørum kan bli tema i retten. Forsikringsselskap vil ha igjen pengene de betalte ut i erstatning.

TATT AV RASET: Darius Cukas (øverst), Paulius Kuliesius (nederst t.v.,) og Arturas Miskinis omkom i kvikkleireraset på Sørum 10. november 2016. Nå kan ansvarsforholdene omkring det menneskeskapte raset bli belyst i retten. Foto: Privat
TATT AV RASET: Darius Cukas (øverst), Paulius Kuliesius (nederst t.v.,) og Arturas Miskinis omkom i kvikkleireraset på Sørum 10. november 2016. Nå kan ansvarsforholdene omkring det menneskeskapte raset bli belyst i retten. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- De må finne ut av hvem som hadde ansvaret, sa Aldona Cukiene da Dagbladet traff henne i Litauen før jul. Hun er moren til Darius Cukas, en av de tre omkomne som ble tatt av kvikkleireskredet i Sørum 10. november 2016.

Norges Geotekniske Institutt (NGI) konkluderte sommeren 2017 med at raset var menneskeskapt, utløst av omfattende massedumping, som kommunen og NGI mener var ulovlig. Både NGI og advokater har kritisert den nå henlagte etterforskningen for å være mangelfull.

Flere av de etterlatte Dagbladet har snakket med er opprørt over at etterforskningen etter kvikkleireraset ble henlagt uten at noen ble stilt til ansvar.

Nå kan spørsmålet om hvem som hadde ansvaret for raset, likevel havne i retten:

  • Morten Engesbak, bistandsadvokat for de etterlatte etter Darius Cukas, bekrefter at han trolig reiser et erstatningskrav før sommeren, hvis de etterlatte ønsker det. Etterlatte etter det to andre som omkom, forteller til Dagbladet at de også undersøker hvilke muligheter de har for å reise et sivilt søksmål om erstatning.
  • Samtidig mener forsikringsselskapet Gjensidige at noen andre må ta regningen for forsikringsutbetalingene etter raset, og vurderer rettslige skritt.

Regresskrav

Gjensidige har reist et såkalt regresskrav i Sørum forliksråd, et krav om å få penger tilbake. Motpart for kravet er to selskaper i Norsk Gjenvinning-konsernet - Asak massemottak og Norsk Gjenvinning M3. Det var Norsk Gjenvinning tok på seg oppdraget med å utføre den omstridte bakkeplaneringen som utløste raset.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer