+ Du leser nå Dagbladet Pluss

Dødsryktene har gått i flere år: Derfor «gjenoppstår» IS-lederen nå

IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi skal ha vist seg på nytt. Ekspertene forklarer hvorfor dette skjer akkurat nå.

IS-LEDER: Stillbilde fra videoen viser det som skal være Abu Bakr-al Baghdadi. Foto: Al-Furqan via AP / NTB scanpix
IS-LEDER: Stillbilde fra videoen viser det som skal være Abu Bakr-al Baghdadi. Foto: Al-Furqan via AP / NTB scanpixVis mer

Mandag kom IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi med sitt første sikre livstegn på fem år. Lederen av terrorgruppa hadde sin eneste sikre offentlige opptreden da han erklærte «kalifatet» i Mosul i juli 2014. Nå viser han seg på nytt i en video fra et ukjent sted.

Ifølge SITE Intelligence Group viser videoen Baghdadi i samtale med flere andre menn der de snakker om korsfarere og om kamper i Syria. Det er IS-propagandabyrået Furqan som har sluppet videoen.

Det store spørsmålet er om det faktisk er al-Baghdadi på videoklippet. Det har i årevis gått rykter om at al-Baghdadi har vært død eller hardt skadd som følge av bombeangrep.

Tror videoen er ekte

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp forteller til Dagbladet at han har mistet tellingen på hvor mange ganger det har kommet meldinger om IS-lederens dødsfall.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

4 MÅNEDER*

KUN I MAI 75% rabatt

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP 4 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

4 MÅNEDER* 100 kr per 4 måneder. 0,83 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (99kr/måned) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.