Dødssmitte på sykehjem

Svenske helsemyndigheter har slått full alarm etter at det har brutt ut paratyfus på sykehjemmet Fridhemskullen i Kungälv nord for Göteborg. Tjue pasienter har så langt i år dødd på sykehjemmet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå frykter myndighetene at mange av disse døde etter å ha blitt smittet av salmonellabakterien.

I flere uker skal sykehjemsledelsen ha kjent til at den fryktede salmonellabakterien paratyfus herjet sykehjemmet.

En av de ansatte ble akutt syk for en måned siden, og for to uker siden kom beskjeden om at vedkommende var blitt smittet av paratyfus.

Likevel var det ingen som slo alarm før nå i helga.

I mellomtida har flere av sykehjemmets eldre pasienter avgått ved døden - flere trolig etter å ha blitt smittet av dødsbakterien.

- Vi har langt flere dødsfall i år sammenliknet med samme periode i fjor. Vi vet også at mange av dem som har avgått ved døden har hatt feber og diaré forut for dødsfallet, sier leder av Socialstyrelsen i Göteborg, Margareta Unander.

Etter en inspeksjon på Fridhemskullen ble det bestemt å legge alle syke på isolat, og sykehjemmet ble isolert på grunn av smittefaren.

Før helga ble det konstatert at fire andre pasienter var alvorlig syke.

Svenske helsemyndigheter har i samarbeid med legeeksperter bestemt at alle inn- og utskrivninger skal stanses. Dessuten at alle sykehuset 38 pasienter og hele personalet og enkelte pårørende skal undersøkes av lege.
Paratyfus er en salmonellabakterie som kan være dødelig for eldre og personer med svekket immunforsvar hvis man ikke blir behandlet raskt.