Dødsspillet

Hjernedøde Terri Schiavo er blitt kasteball mellom politikerne og rettsvesenet. I natt ble det bestemt at saken skal opp for retten enda en gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I 1990 fikk Terri Schiavo (41) hjertestans som førte til alvorlige hjerneskader. Hun har ligget i respirator siden den gang.

Etter at legene fortalte ektemannen, Michael Schiavo, at kona aldri ville bli frisk, har han kjempet en hard kamp for at hun skal få lov til å dø.

Schiavos foreldre gjort alt de kan for at datteren ikke skal kobles fra maskinene som holder henne i live. De håper tilstanden hennes kan bli bedret.

Fredag slo dommer George Greer i Florida fast at respiratoren skal kobles fra. Hvis det skjer, vil Schiavo være død i løpet av to uker.

Vedtak i natt

Det førte til at republikanerne kastet seg inn i saken med full styrke, og i natt var det hastemøte i representantenes hus.

Politikerne kunne ikke vedta at respiratoren skulle kobles til enda en gang, men etter en tre timers debatt i natt, ble det vedtatt at foreldrene til Schiavo skal få prøve saken for en føderal rett.

Kampen om Terri Schiavos liv er blitt et oppgjør mellom konservative kristne, politikere, abortmotstandere og rettsvesenet.

LEVE ELLER DØ? USA er delt i synet på om Terri Schiavo skal få leve eller dø. Her er moren, Mary Schindler, på besøk på sykehuset. Foto: Scanpix/EPA
LEVE ELLER DØ? USA er delt i synet på om Terri Schiavo skal få leve eller dø. Her er moren, Mary Schindler, på besøk på sykehuset. Foto: Scanpix/EPA Vis mer

Hver dag står demonstranter fra alle leirer utenfor sykehuset og roper slagord. Noen krever retten til en verdig død, andre krever retten til livet.

Koblet fra to ganger

Saken har vært innom 19 forskjellige dommere de siste sju årene. Alle har støttet ektemannen.

Respiratoren er fjernet to ganger tidligere, seinest i 2003. Da beordret Floridas guvernør, Jeb Bush, at sonden skulle kobles til igjen.

En domstol fast at vedtaket til Bush var grunnlovsstridig, men respiratoren ble likevel slått på i påvente av at saken skulle bli ferdig i rettssystemet.

Under en time etter at vedtaket fra representantenes hus var klart, hadde president George W. Bush underskrevet vedtaket.

Dermed er saken tilbake i retten igjen. Ingen vet når Terri Schiavos får leve eller dø.

STØTTER EKTEMANNEN: Tim Harmon demonstrerer utenfor sykehuset for retten til en verdig død.
STØTTER FORELDRENE: David Vogel demonstrerer utenfor sykehuset for retten til å leve.