Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødsstoffet selges på nettet

- Har 250.000 kunder, hevder amerikansk familiefirma som tilbyr polonium 210.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det radioaktive stoffet som tok livet av den russiske avhopperen Alexander Litvinenko, er ikke så vanskelig å oppdrive som de britiske helsemyndighetene ville ha det til da dødsårsaken ble oppdaget.

Et amerikansk familiefirma selger polonium 210 og en rekke andre radioaktive stoffer på internett. Firmaet United Nuclear Scientic reklamerer på sine hjemmesider med en kvart million fornøyde kunder, skriver Jyllands-Posten.

Til amatørforskere

United Nuclear hevder selv å ha sine kunder blant lærere, studenter og amatørforskere. Polonium 210 og andre radioaktive isotoper som tilbys på det åpne amerikanske markedet, er ikke lov å bringe ut av USA. For noen av stoffene er det også restriksjoner på frakt mellom amerikanske stater.

Firmaet leverer polonium 210 i strålingssikre beholdere til stykkpris 69 dollar, drøyt 400 kroner.

Familiebedriften i New Mexico tilbyr et bredt spekter av røntgenkomponenter og såkalte antistrålingspiller. Også rent uran er tilgjengelig på postordre mot betaling med vanlig kredittkort - hvis du bor i USA vel å merke.

Amerikanske myndigheter følger virksomheten med argusøyne av mistanke om at ekteparet Bob Lazar og Joy White har terrorister på kundelisten. I 2003 ble parets ranch gjennomsøkt av politiet, som jaktet kjemikalier til bomber.

Razzia

 LETER VIDERE:  Britiske helsemyndigheter og politi leter videre etter stråling fra polonium 210 på steder Alexander Litvinenko besøkte før han døde 23. november. Her i går i Grosvenor Street 25 i Mayfair i London. Foto: Scanpix/EPA.
LETER VIDERE: Britiske helsemyndigheter og politi leter videre etter stråling fra polonium 210 på steder Alexander Litvinenko besøkte før han døde 23. november. Her i går i Grosvenor Street 25 i Mayfair i London. Foto: Scanpix/EPA. Vis mer

Men den storstilte etterforskningen førte ikke til at det ble reist noen sak. Tidligere i år ble paret tiltalt for å transportere kjemikalier over grensene mellom amerikanske stater uten tillatelse. Den saken er ennå ikke avgjort i rettsapparatet.

Litvinenko døde 23. november, og det er påvist stråling av polonium 210 på sushi-restauranten Itsu ved Piccadilly, der han var noen dager i forkant. Scotland Yard og britiske helsemyndigheter undersøker nå andre steder Litvinenko har vært.

-Ufarlige mengder

Polonium 210 er mer mye giftigere enn blåsyre når det blir svelget eller kommer i åpne sår. Men polonium\'et som selges åpent på nettet har så lav stråling - 0,1 microcurie - at det ikke er til fare for fare for mennesker. Derfor er dette salget tillatt uten lisens, sier David McIntyre, talsmann for den amerikanske atomreguleringskommisjonen, til nettstedet InformationWeek.

Stoffet som blir solgt på det amerikanske nettstedet, blir brukt til å fjerne statisk elektrisitet fra maskiner og til å påvise radioaktiv stråling.

United Nuclear skriver på  hjemmesiden at produktene deres kan være farlige i gale hender. Derfor tar de forbehold om å avvise bestilinger.

Bob Lazar, som driver netthandelen i New Mexico sammen med sin kone, hevder i følge San Francicsco Chronicle at tidligere har jobbet med skapninger fra verdensrommet på en hemmelig militærbase i Nevada.

image: Dødsstoffet selges på nettet
Hele Norges coronakart