Dødsstøtet for Hillary?

Obama mindre enn 200 delegater unna nominasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nattens primærvalg i Indiana og North Carolina ga ikke det utfallet Hillary Clinton og hennes valgkampstrateger hadde håpet på.

De håpet at den viktige seieren i Pennsylvania i forrige måned skulle gi henne den nødvendige oppturen, som gjorde at hun hentet inn igjen forspranget til Barack Obama.

Men med Obamas komfortable seier i North Carolina og Hillarys knepne seier i Indiana, virker den 46 år gamle Illinois-senatoren mer seierssikker enn noen gang hittil i valgkampen.

- I natt er vi mindre enn 200 delegater unna å sikre demokratenes nominasjon, sa Obama under valgvaken i Raleigh, North Carolina. 

Det skulle gå seks timer etter at valglokalene stengte før ble Hillary utpekt som vinner av valget i Indiana. Det skyldtes forsinket stemmeopptelling i valgdistriktet Lake County, som ligger nær Obamas hjemby Chicago, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Vil forene demokratene

Mens Hillary vant med 51 mot 49 prosent av stemmene i Indiana, vant Obama med komfortable 56 mot 42 prosent av stemmene i North Carolina.

Dermed viser den foreløpige delegatopptellingen at Obama sikret seg 94 nye delegater i nattens to valg, Hillary 75. 18 delegater er fremdeles ikke fordelt.

INGEN CLINTON-REPRISE? Hillary forsøkte å framstå som seierssikker under nattens valgvake-tale. Men hennes tilhengere hadde nok håpet på et bedre resultat. Foto: REUTERS/John Gress/SCANPIX
INGEN CLINTON-REPRISE? Hillary forsøkte å framstå som seierssikker under nattens valgvake-tale. Men hennes tilhengere hadde nok håpet på et bedre resultat. Foto: REUTERS/John Gress/SCANPIX Vis mer

Det vil si at Obama nå har 1840 delegater, Hillary 1684, ifølge APs opptelling.

Med færre enn 200 delegater unna de nødvendige 2025 som er nødvendig for å sikre nominasjonen, valgte Obama å se framover mot høstens valgkamp i nattens tale.

- Denne primærvalgkampen er kanskje ikke over, men når den er det, må vi huske hvem vi er som demokrater.

- Denne høsten skal vi marsjere sammen som ett demokratisk parti, forent av en felles visjon for dette landet, sa Obama.

Kjemper i motbakke

Én time etter gikk Hillary på talerstolen i Indianapolis. Da var ennå ikke resultatet i Indiana klart. Akkurat som i Pennsylvania for tre uker siden, forsøkte Hillary å framstå som utfordreren som har klart å vinne mot alle odds.

- I kveld har vi kommet bakeinfra. Nå er det full fart framover mot Det hvite hus, sa Hillary.

Men både stemmen og hennes umiddelbare oppfordring om å gi pengestøtte til hennes bunnskrapte valgkampkasse, gjorde at talen hennes virket mindre overbevisende, skriver avisa The Washington Post.

Men bare for å understreke at Hillary har tenkt å fortsette racet mot Det hvite hus, annonserte hun valgkampprogrammet for i morgen i både West Virginia, South Dakota og Oregon.

Nå er det 217 delegater som skal fordeles i de seks siste primærvalgene. Når det gjelder antall superdelegater, de som kan stemme på hvem de vil, leder fortsatt Hillary med 270 mot Obamas 255 superdelegater.

Obama har de siste ukene tatt kraftig innpå. 270 superdelegater har ennå ikke bestemt seg for hvem de skal stemme på.