Dødsstraff er historie i Illinois

Femten innsatte får dermed forlate death row.

SLIPPER DØDSSTRAFF: Denne fangen er blant de femten dødsdømte innsatte i Illinois som ikke vil bli henrettet etter at delstaten i natt avskaffet dødsstraff. Foto: AP/Seth Perlman/Scanpix
SLIPPER DØDSSTRAFF: Denne fangen er blant de femten dødsdømte innsatte i Illinois som ikke vil bli henrettet etter at delstaten i natt avskaffet dødsstraff. Foto: AP/Seth Perlman/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Illinois blir den 16. amerikanske delstaten som avskaffer dødsstraff.

- Det var en vanskelig beslutning for meg, bokstavelig talt et valg mellom liv og død, sa guvernør Pat Quinn etter at han onsdag skrev under på loven som avskaffer straffemetoden.

Guvernøren, som i mange år har vært tilhenger av dødsstraff, sier nå at han er overbevist om at systemet med å utføre henrettelser er grunnleggende feil, og at det ikke finnes noen troverdige bevis på at dødsstraff forhindrer kriminalitet.

Ingen har blitt henrettet i Illinois siden den daværende guvernøren suspenderte gjennomføringen av dødsstraff i 2000. Årsaken var en rekke saker på 1990-tallet, hvor DNA-prøver avdekket at flere dødsdømte var utsatt for justismord.

Tolv personer har blitt henrettet av delstaten Illinois siden 1976. I samme periode har 20 dødsdømte blitt benådet. Siden 1976 er 1.242 mennesker blitt henrettet i USA, blant dem omkring en tredel i Texas.

34 delstater praktiserer fortsatt dødsstraff. Men avskaffelsen i Illinois er forventet å føre til at flere av disse følger etter. Seks stater - Connecticut, Florida, Kansas, Maryland, Montana og Washington vurderer å avskaffe straffemetoden. (NTB)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer