Dødsstraff er historie i Illinois

Femten innsatte får dermed forlate death row.

SLIPPER DØDSSTRAFF: Denne fangen er blant de femten dødsdømte innsatte i Illinois som ikke vil bli henrettet etter at delstaten i natt avskaffet dødsstraff. Foto: AP/Seth Perlman/Scanpix
SLIPPER DØDSSTRAFF: Denne fangen er blant de femten dødsdømte innsatte i Illinois som ikke vil bli henrettet etter at delstaten i natt avskaffet dødsstraff. Foto: AP/Seth Perlman/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Illinois blir den 16. amerikanske delstaten som avskaffer dødsstraff.

- Det var en vanskelig beslutning for meg, bokstavelig talt et valg mellom liv og død, sa guvernør Pat Quinn etter at han onsdag skrev under på loven som avskaffer straffemetoden.

Guvernøren, som i mange år har vært tilhenger av dødsstraff, sier nå at han er overbevist om at systemet med å utføre henrettelser er grunnleggende feil, og at det ikke finnes noen troverdige bevis på at dødsstraff forhindrer kriminalitet.

Ingen har blitt henrettet i Illinois siden den daværende guvernøren suspenderte gjennomføringen av dødsstraff i 2000. Årsaken var en rekke saker på 1990-tallet, hvor DNA-prøver avdekket at flere dødsdømte var utsatt for justismord.

Tolv personer har blitt henrettet av delstaten Illinois siden 1976. I samme periode har 20 dødsdømte blitt benådet. Siden 1976 er 1.242 mennesker blitt henrettet i USA, blant dem omkring en tredel i Texas.

34 delstater praktiserer fortsatt dødsstraff. Men avskaffelsen i Illinois er forventet å føre til at flere av disse følger etter. Seks stater - Connecticut, Florida, Kansas, Maryland, Montana og Washington vurderer å avskaffe straffemetoden.
(NTB)