Dødsstraff for blasfemi- omgjort til fem års fengsel

Men Hashem Aghajari vil anke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den iranske akademikeren og universitetslæreren Hashem Aghajaris advokat kaller dommen for en seier, men varsler likevel at den vil bli anket.

Aghajari ble dømt til døden etter at han i en tale i 2002 utfordret det islamistiske styret ved å si at muslimer ikke er aper som blindt bør følge de religiøse lederne. Dommen førte til store studentdemonstrasjoner, samtidig som verden stilte spørsmål ved ytringsfrihetens vilkår i Iran. Eksperter mener at dommen var pinlig for det religiøse lederskapet, og at de av den grunn ønsket å få den omgjort.

Nylig opphevet høyesterett dødsdommen og erklærte at blasfemidommen var ugyldig. I stedet ble Aghajari tiltalt for å ha «fornærmet religiøse verdier», ifølge Nikbakht. Men Aghajari vil anke.

- Jeg vil anke i løpet av de neste 20 dagene, og jeg er sikker på at høyesterett vil oppheve dommen, sier Saleh Nikbakht.

Aghajaris kone hadde også håpet på full frifinnelse:

- Hvorfor skal en professor bli dømt til fengsel for å holde en tale? Hvis han var blitt frikjent, ville vi følt at visdommen vant fram i rettsvesenet, sier Zahra Behnoudi.

Aghajari ble også fradømt sosiale rettigheter i fem år, en dom som vil tre i kraft når fengselsperioden er over. Hvis dommen på fem års fengsel blir stående, slipper historikeren ut om ett år siden to av årene ble gjort betinget. Han har allerede vært fengslet i to år.

Domstolen har også gått med å løslate Aghajari mot en kausjon på nær en million kroner mens anken behandles, ifølge advokat Nikbakht.

(NTB)

VIL ANKE: Den iranske akademikeren Hashem Aghajari hadde inntil nylig en dødsdom hengende over seg. Tirsdag ble dommen omgjort til fem års fengsel.