Dødsstraff i snikskyttersaken

Alabama vil sikte de to mistenkte i snikmordersaken for drap og krever dødsstraff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Delstaten Alabama krever nå dødsstraff for de to mistenkte i snikmordersaken. Det melder CNN.

Myndighetene i delstaten sa fredag at de vil kreve dødsstraff for snikmordene.

Den ene mistenkte i saken, John Allen Muhammad, arrestert sammen med 17-årige John Lee Malvo, møtte for første gang i retten torsdag. Han fikk ikke innvilget kausjon og holdes fortsatt i varetekt.

Malvos møter for lukket rett, fordi han er mindreåring.

- Bevis knytter de to til saken

- Vi skal jobbe hardt for dødsstraff i saken, sier politisjef i Alabama, John Wilson til AP.

Politisjefen akter å se de mistenkte henrettet for å «sende en beskjed, for å statuere et eksempel om at drap er uakseptabelt i vårt samfunn.» Staten Alabama vil sikte de to for drapet på en kvinne på et Vinmonopol i Montgomery, Alabama 21. september.

Han sier at vitner kan knytte Muhammad til drapet, melder Fox News.

Myndigheter har tidligere sagt at 17-åringe Malvos fingeravtrykk er funnet på åstedet.

- Etterlyser tredjeperson

Myndighetene leter etter et mulig vitne i saken. Nathaniel O. Osbourne fra Camden, New Jersey, eier den omtalte 1990 Chevrolet Caprice sammen med arresterte Muhammad.

Mannen er ikke beskrevet som mistenkt i saken.

Bush takker

- Hele landet er takknemlig for alt arbeidet lokale, statlige og føderale myndigheter har lagt ned i denne saken, med så stort pågangsmot og så lite hvile, sa president Bush i en uttalelse torsdag kveld.

- Vi skal ha ofrene og deres familier med i våre bønner og tanker.

Staten Maryland, hvor seks offer ble drept, og Virginia som fikk tre dødsoffer, har som staten Alabama også dødstraff.

Maryland har hatt et moratorium, en midlertidig stans av alle henrettelser, siden mai.

Virgina har henrettet flest i hele landet, etter Texas.

Delstatenes lovverk varierer også med henhold til alder. En 17-åring kan henrettes i både Alabama og Virginia, men ikke i Maryland.

Representanter for myndighetene sier en føderal rettslig påtale er lite sannsynlig, siden det ikke ser ut til at det finnes noen føderal lov som kan gi dødsstrafftiltale, ifølge AP.

Dusør skal fordeles

Mer enn 500 000 dollar ble utlovet til den som kunne gi opplysninger som førte til oppklaring i snikmordersaken. En mann har stått fram og sagt at han vil dele pengene med ofrenes familier. Men politiet sier han ikke var den første som ringte.

Med to mistenkte i varetekt begynner nå myndighetene med pengefordelingen. Pengefondet startet på 50 000 dollar. Men det vokste raskt med donasjoner fra staten, delstater og private.

- Jeg er sikker på at mange som har ringt inn tips lurer på om det blir noe på dem nå. Vi skal begynne å arbeide med dette i morgen, sier Montgomery-politiets talsperson Lucille Baur.

Det er ennå ikke bestemt om en person får pengene, eller om summen skal deles mellom flere.

Greg Shipley, også i Maryland-politiet, sier de kjenner identiteten til mannen som ringte 911 og rapporterte om en blå Chevrolet Caprice med de to mistenkte sovende i.

- Han var en oppmerksom medborger som ikke lenge før hadde hørt politiets etterlysning, sier Shipley.

Shipley forteller at mannens navn holdes tilbake fordi han er vitne i en kriminalsak. Mannen bor i en grensestat, men drar til Maryland regelmessig på grunn av jobb.

Fordeler dusør allerede

En annen mann, sjåfør Ron Lantz, som også ringte om bilen på rasteplassen har imidlertid uttalt seg til media. Han har gitt flere intervjuer der han understreker at han ikke ser på seg selv som en helt. Han sier han skal dele dusørpengene med ofrenes familier. Men Lucille Baur sier han ikke var den første som ringte.

Andre kan også ha bidratt med vital informasjon på andre måter, og kan kvalifisere til prispengene.

Tim Blixseth fra Montana hjalp til å lansere den landsdekkende kampanjen for å samle inn penger til dusøren. Han ga selv 50 000 av sine egne penger.

Ingen tiltale er reist i saken så langt, men etterforskerne gjorde det klart torsdag at de to vil bli siktet for snikmordene.