Dødsstraff tas i bruk igjen i Papua-Ny Guinea

Papua-Ny Guinea har gjeninnført dødsstraff, til sterk kritikk fra Amnesty International.

TØFFE TAK: Papa New Guineas statsminister Peter O'Neill håndhilser på Russlands president Vladimir Putin under en økonomisk konferanse i Vladivostok i september i fjor. Foto: Jim Watson / AFP / NTB Scanpix
TØFFE TAK: Papa New Guineas statsminister Peter O'Neill håndhilser på Russlands president Vladimir Putin under en økonomisk konferanse i Vladivostok i september i fjor. Foto: Jim Watson / AFP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Ingen er henrettet i landet siden 1954, men tirsdag stemte nasjonalforsamlingen for å ta i bruk dødsstraff for drap, voldtekt og tyveri. Fra før var det bare forræderi, sjørøveri og overlagt drap som kunne straffes med døden.

Parlamentet vedtok også å innføre nye henrettelsesmetoder. Henrettelser kan nå gjennomføres ved hengning, skyting, elektrisk stol og giftsprøyte.

Samtidig opphevet nasjonalforsamlingen omstridte lover om hekseri som fungerte som et forsvar for vold dersom volden ble utøvet for å hindre hekseri.

Det betyr at drap i forbindelse med svart magi fra nå av blir behandlet som vanlig drap som kan straffes med døden.

Det som førte til at loven ble opphevet, var en serie grufulle offentlige drap på kvinner som ble beskyldt for å være hekser.

- Papua-Ny Guinea har tatt et skritt fram for å forsvare kvinner gjennom opphevelsen av hekseriloven, men mange store skritt tilbake ved å åpne for henrettelser, sier Isabelle Arradon, som er Amnestys visedirektør for Asia og stillehavsområdet.

Politiminister Nixon Duban mener den nye loven ikke går langt nok, og ville gjerne innføre dødsstraff også for hjemmebrenning og dyrking av marihuana.

Myndighetene sier imidlertid at dødsstraff nå også kan brukes for korrupsjon og tyveri av beløp på mer enn 4,5 millioner dollar. Tyveri av beløp på under 438.000 dollar straffes med fengsel i 50 år uten mulighet for løslatelse.

(NTB)