Dødsstraff vedtatt i Irak

-  Loven er ferdig og undertegnet, og ligger på skrivebordet mitt. I går tilbød vi amnesti. I dag innfører vi dødsstraff. Velg en av dem!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På denne måten uttrykte i går Gurgis Sada, talsmann for Iraks midlertidige regjering, hvordan statsminister Iyad Allawi og hans statsråder vil møte lovløshet. Det er med både pisk og gulrot. Dødsstraff har ikke vært gjeldende rett etter Saddam Husseins fall i fjor.

I den nye loven straffes drap, bortføring og narkotikaforbrytelser med døden. Den kan også anvendes ved voldtekt, angrep på transportkolonner og terroristangrep.

EU har gått sterkt imot å gjeninnføre dødsstraff i Irak.

-  Dette er den vanskeligste dagen i mitt liv, sa Bakhtiar Amin, ministeren for menneskerettigheter, som i flere tiår har kjempet mot dødsstraff.

Chalabi

I går ble det utstedt arrestordre på Ahmad Chalabi, tidligere medlem av regjeringsrådet i Irak og opprinnelig USAs politiske yndling. Chalabi skal ha laget falske dinarer. Chalabi røyk etter hvert uklar med USA. Og han viste seg slett ikke å ha den politiske støtten blant folk i Irak som han hadde påstått.

Samtidig er det utstedt arrestordre på hans nevø, Salem Chalabi, som er leder for den særdomstolen som skal dømme over Saddam Hussein. Salem Chalabi er mistenkt for mordet på Haithem Fadhil, generaldirektøren i finansdepartementet, i juni.

-  De skal arresteres og avhøres. Hvis det er nok beviser, vil de bli stilt for retten, sa dommer al-Maliky.

Begge de ettersøkte oppholdt seg visstnok utenfor Irak i går. Med gårsdagens nye lov risikerer Salem Chalabi dødsstraff om han kjennes skyldig.

Nye kamper

Statsminister Allawi dro i går til sjiamuslimene i den hellige og opprørske byen Najaf. Allawi, som også er sjia, oppfordret opprørerne til å legge ned våpnene.

-  Vi forhandler ikke med militser som bruker våpen mot Irak og det irakiske folk. Jeg mener at de væpnede mennene må forlate de hellige stedene raskt og la lov og rett styre i Irak, sa Allawi.

Men opprørerne i Mehdi-hæren - som i flere dager har utkjempet harde kamper mot amerikanske styrker - svarte statsministeren ved å legge ut miner rundt sine posisjoner.

Mehdi-hæren består av tilhengere av den radikale religiøse lederen Moqtada al-Sadr. Allawi oppfordret lørdag al-Sadr til å delta i valget, som er planlagt i januar. Politiske iakttakere er i villrede om hva slags planer al-Sadr egentlig har.

I går kveld brøt det ut nye kamper i Najaf mellom irakisk politi og Mehdi-hæren. Kulene smalt blant annet inn i et hotell der det bor flere utenlandske journalister som ble fanget i kryssilden. Tidligere på dagen gikk helikoptre fra USA igjen til angrep med raketter mot den store gravplassen ved mausoleet over imamen Ali, der Mehdi-hæren har forskanset seg.

TREFNINGER I NAJAF: Under trefninger med amerikanske styrker går en sjiaopprører med en granatkaster forbi et bilde av opprørernes leder Moqtada al-Sadr i Najaf, 160 kilometer sør for Bagdad. Statsminister Iyad Allawi kom i går til byen i et forsøk på å roe ned opprørerne.