Dødssyk far (59) kastes ut med familie

Thorleif Kåre Zachrisson (59) har fått dødsdommen fra legene. Likevel blir han kastet ut fra den kommunale leiligheten sin i Oslo sammen med kona og to barn fordi de ligger én måned etter med husleia. - Nå må vi flytte på hospits, forteller han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet møter 59-åringen i boligen på Oslos østkant der han, kona Janne (46) og barna Jarle (19) og Tina (17) har bodd i siden 1982. Da fikk den velutdannede økonomen svulst på hjernen og ble 100 prosent uføretrygdet. Som følge av svulsten har han utviklet epilepsi, noe som medfører tung medisinering og høye legemiddelutgifter.

Nå har dødssyke Thorleif Kåre også fått en marerittmelding fra boligbedriften i Oslo kommune. De har fått beskjed om at de blir kastet ut av hjemmet sitt. Thorleif Kåre har økonomiske problemer og har på grunn av det fått et etterslep på husleia. En månedsleie på 4110 kroner er det han skylder kommunens boligbedrift. Dette beløpet er nok til at han nå kastes på gata, og familien plasseres på hospits.

Thorleif Kåre Zacharissons sykdomsbilde har forverret seg den siste tida. Kreftsvulsten har kommet på hjernelappen, og ingen norske leger er villige til å operere bort svulsten. Thorleif har et stående tilbud om å bli operert i England, men operasjonen koster 35000 kroner. Thorleif får ikke støtte til dette noe sted i det offentlige. I tillegg har han bare én lunge og har utviklet astma etter at han hadde tuberkulose som femåring.

- Likevel blir jeg kastet ut av kommunen. Dette er helt forferdelig. Jeg vet bare ikke hva jeg skal gjøre, sier han til Dagbladet.

Markedsregulering

I dag betaler Thorleif 4110 kroner i måneden i husleie. Som følge av at Oslo kommune markedsregulerte de kommunale boligene tidligere i år, har flere trygdede som Dagbladet har møtt, blitt sosialklienter fordi de ikke har penger til mat og husleie. Men siden Thorleif flyttet inn så tidlig som i 1982, gjelder den gamle kommunale livstidskontrakten for ham. Det vil si at husleia er fastlagt etter stramme rammer, og bare kan øke med små beløp av gangen. Kommunen har likevel juridisk rett til å kaste ham ut fordi han ligger én måned etter med husleia.

- De kaster oss ut for å leie ut boligen til høyere pris. Da jeg ringte boligbedriften, sa de rett ut at det ikke var pengene jeg skyldte de var etter, men selve boligen. Det er jo helt idiotisk når de må betale for meg uansett. Forskjellen er at hospits blir mange ganger dyrere, og det blir et helvete for oss å bo der. Kunne de ikke bare latt oss bo her hvor vi hører hjemme? utbryter han.

To barn

Thorleif har to barn. Tina (17) og Jarle (19) er begge ressurssterke og flinke på skolen, men lider under forholdene. Kona tjener noen kroner som vaskehjelp, men det er ikke mye luksus familien kan unne seg.

- Vi har akkurat så vi klarer oss. Det er det, sier Thorleif

Thorleif får utbetalt 10200 kroner i måneden. Kona tjener mindre. De har medisinutgifter på 2000 kroner, de skal betale husleie, ungene skal ha mat og klær, og de skal få lov til å gjøre ting sammen med venner.

- Vi må ofte si nei når ungene våre skal gjøre noe morsomt, sier han.

21. mai kommer namsmannen for å plombere låsen på døra hans. Familien kan ikke betale de 9000 kronene kommunen vil få når de markedsregulerer leiligheten som familien har bodd i i 18 år. Det er summen tilsvarende leiligheter i gården går for.

Boligbedriften i Oslo kommune vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet.

DØDSDØMT: Thorleif Kåre Zachrisson (59) kastes ut fra den kommunale leiligheten sin. I tillegg til hjernesvulst og epilepsi har Thorleif bare en lunge og astma. Pusteapparatet må bruke for at han skal orke å bevege seg.