Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dødssyk kunne sluttet

Den kreftsyke storrøykeren Robert Lund starta dagen med strålebehandling, men rakk tidsnok tilbake til rettsalen til å høre Tiedemann avvise ethvert erstatningsansvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når Robert Lund og mange med han har fortsatt å røyke, så må de selv bære risikoen for skaden, sa Tiedemanns prosessfullmektig, advokat Erik Keiserud, da han i ettermiddag startet på sitt innledningsforedrag i rettssaken i Orkdal herredsrett.

Mens rettssaken fortsatte, var storrøykeren selv på Regionsykehuset i Trondheim (RiT) for å få lindrende strålebehandling. Han har livstruende lungekreft som har spredt seg blant annet til hjernen.

- Som heroin og kokain

Robert Lunds prosessfullmektig, advokat Edmund Asbøll la i dag fram dokumentasjon på tobakkens avhengighets-skapende egenskaper. Han sammenligner nikotin med heroin og kokain, og støtter seg på forskningsresultater og en offentlig utredning.

Erik Keiserud avviste påstanden om at tobakk kan skape så stor avhengighet at det for noen røykere er nærmest umulig å slutte.

- Røykere mister ikke fri vilje

- Tobakksrøyking eller nikotin gir ikke grunnlag for slik avhengighet at man mister sin frie vilje. Det er et spørsmål om motivasjon, valg og vilje - og eventuelt bistand til å gjennomføre sine beslutninger, sa Keiserud.

Mot slutten av dagen kom Lund tilbake fra RiT. Han rakk blant annet å høre advokat Keiseruds totale avvisning av hans erstatningskrav, skriver NTB.

AVHENGIG OG KREFTSYK: Robert Lund fulgte rettsaken i dag også. Advokaten hans sammenligner tobakk med heroin. Tiedemann fastholder at røykere har fri vilje til å slutte.