Dødssyk niåring får ikke hjelp på grunn av asylsøkerstatus

Norske leger får ikke lov til å operere ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En ni år gammel gutt med uavklart asylsøkerstatus risikerer å havne i respirator og dø innen få år fordi norske leger ikke får lov til å operere ham.

Niåringen har bodd i Norge nesten like lenge som i hjemlandet, men norske myndigheter har bestemt at han og familien må tilbake til Russland. Familien har fått flere avslag, og saken skal føres på nytt i lagmannsretten i desember, skriver Vårt Land.

Ventetiden går kraftig ut over guttens helse. Niåringen lider av en kraftig ryggskjevhet, og ryggsøylens press på lungene gjør det vanskelig å puste.

- Familiens utfordring er at statusen deres er uavklart. Så lenge han ikke har opphold, får han ikke inngrepet han egentlig trenger, sier familiens advokat Olga Halvorsen.

Overlege Arild Hegge ved nevrokirurgisk avdeling ved Oslo universitetssykehus er blitt løst fra taushetsplikten i denne saken, og sier at de ønsker å behandle gutten, men får ikke lov.

- Ubegripelig at vi ikke får lov til å gjøre noe. Under andre omstendigheter ville en slik forsinket behandling både vært straffbart og påpekt av Helsetilsynet, sier Egge. Han mener at delrepublikken Ingusjetia i Russland ikke har tilstrekkelig kompetanse på operasjoner av den type gutten behøver.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer