- Dødssyk

- Tåpelig, sa Saddam Husseins talsmann om meldingene om at Saddam skulle være rammet av et kraftig hjerte- eller hjerneslag etter militærparaden i Bagdad nyttårsaften.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hele verden så presidenten, som hilste vår tapre armé, fyre av 142 skudd med en hånd, noe de fleste ungdommer ikke klarer. Det alene er nok svar på denne tåpelige rapporten, sa Al-Nasseri.

Men ifølge «velinformerte» kilder i den irakske opposisjonen skulle Saddam ha fått slag på banketten etter militærparaden, og brakt til intensivavdelingen ved et av Bagdads sykehus.

Da Iraks TV onsdag viste Saddam «live» i årets første regjeringsmøte, ble det fra mange hold avvist som et redigert opptak fra et mange uker gammelt regjeringsmøte.

- Jeg har tatt opp flere timer med liknende innhold, og jeg er sikker på at dette har vært vist tidligere, for minst to uker siden, sa dr. Mowaffak Al'Rubaie, som bor i London.

- Elsker sitt land

Onsdag landet årets første utenlandske fly på Saddam International Airport i Bagdad. Om bord var egyptiske forretningsmenn, journalister, skuespillere og den berømte syriske filmstjernen Reghda, som bor i Egypt.

Torsdag var Saddam igjen på TV. Denne gangen i samtale med den egyptiske skuespilleren og storstjernen Mohammed Subhi.

Under samtalen med skuespilleren sa Saddam:

- Saddam elsker sitt land, men han har en spesiell forkjærlighet for Egypt fordi han har bodd i Egypt.

Saddam Hussein

Ble født utenfor byen Takrit i Irak i 1937.

I ungdomsåra knyttet han seg til antibritiske, antivestlige grupper.

Som student ble han medlem av Baath-partiet, og deltok i 1956 i et mislykket kuppforsøk.

Etter at Iraks konge ble styrtet to år seinere ble Abdel Karim Qassem statsminister. I 1959 deltok Saddam i et draps- og kuppforsøk mot Qassem, og måtte flykte fra landet.

I 1963 kom Baath-partiet til makten i Irak, Saddam vendte hjem

Noen måneder seinere ble Baath-regjeringen styrtet, og Saddam ble kastet i fengsel. Der satt han fram til juli 1968, da Baath-partiet kom til makten ved et nytt statskupp.

I 1979 ble han president.

Saddam bodde i Egypt i fire år etter å ha deltatt i et mislykket kuppforsøk mot Iraks daværende statsminister Abdel Karim Qassim i 1959.

Da han snakket med skuespilleren virket han i fin form, uten spor av å ha vært innom sykehusets intensivavdeling.

Cellegift

Spekulasjonene rundt Saddams helse har vært mange, og dramatiske. I fjor skal hans yngste sønn Qusay angivelig ha blitt satt til å lede Husseins familieråd, fordi Saddam selv var for syk til å lede familien.

I september ble det meldt at Saddam led av lymfekreft, og måtte behandles med cellegift.

Iraks opposisjon og vestlige ledere mottar alle meldinger om at Saddam Hussein er dødssyk med stor optimisme, men hittil har Saddam vist seg like frisk som under Golfkrigen.

16. januar er det ti år siden «Operasjon Desert Storm», eller «Alle krigers mor», som krigen blir kalt i Irak.

Saddam Hussein har alltid vært en torn i øyet for amerikanske presidenter, men Saddam har overlevd presidentene Jimmy Carter, Ronald Reagan, George Bush sr. og Bill Clinton.

Det skulle vært omvendt, ettersom det i mange år har vært offisiell amerikansk politikk å bli kvitt Saddam Hussein.

SLAGPASIENT? - Er det en slagpasient som fyrer av 142 skudd med én hånd, noe de fleste ungdommer ikke klarer?, spurte Saddam Husseins talsmann.